Görögszéna a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére

2015-11-24

görögszéna

A görögszéna egy világszerte használt gyógynövény, melynek használata több ezer évre nyúlik vissza. Bizonyos országokban a magokat élelmiszer összetevőként használják, vagy jellegzetes íze miatt fűszerként. Több kísérlet is azt mutatta, hogy a koleszterinszintet kedvezően befolyásolja és csökkenti a vércukorszintet. Az inzulinhoz hasonló hatásért a 4-hidroxi-izuoleucin vegyület felelős, melyet a görögszéna magjában mutattak ki.

Kísérleti eredmények azt mutatták, hogy a görögszéna magjának porított elegye kedvezően befolyásolja a glikémiás indexet. További vizsgálatok arra utaltak, hogy  diabéteszes személyek 8 héten keresztül történő görögszéna mag fogyasztása során az éhgyomorra mért vércukor szintjük jelentősen csökkent. Nagyobb dózisú 10-20 g /nap görögszéna mag fogyasztása esetén pedig az emésztési folyamatoknál is kedvező hatást mutatkozott.

Egy kísérlet során, melyben 100 gramm görögszéna mag por 2 egyenlő adagban -ebéd és vacsora közben – került elfogyasztásra, ezt követően jelentősen csökkent a kísérletben résztvevő személyek éhgyomorra mért vércukor szintje. A mérések eredményeként 54%-os csökkenés mutatkozott. Az LDL és VLDL koleszterin és a trigliceridek szint is jelentősen csökkent, miközben a HDL koleszterin változatlan maradt.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2194788

2015. októberben publikált tanulmány szerint a görögszénának nagy szerepe lehet a 2 -es típusú cukorbetegség megelőzésében. A kísérlet 3 évig folyt, melyben a személyek 10 g görögszéna port fogyasztottak egyenlően elosztva ebéd és vacsora közben. A mért adatok szerint azt a következtetést vonták le, hogy a görögszénát fogyasztó egyéneknél csökken a kockázata annak, hogy cukorbeteggé váljanak.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26436069

2015. júniusban cseh kutatók által publikált tanulmányban a görögszéna antidiabetikus tulajdonságát erősítették meg, továbbá igazolták, hogy a görögszénával történő kezelés sokkal hatékonyabb mint más terápia. Tekintettel a fenti bizonyítékokra a görögszénában lévő hatóanyagok kerülhetnek a cukorbetegség gyógyítására vonatkozó kutatások célkeresztjébe.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26400229

   

  Close
  Please support the site
  By clicking any of these buttons you help our site to get better
  Ezt olvastad már?
  fokhagyma
  Egy természetes recept, ami jobb az aszpirinnél

  Ez a recept annyira egyszerű, hogy az elkészítése gyerekjáték. A fő összetevője a fokhagyma amely, mint tudjuk, rengeteg gyógyító tulajdonsággal rendelkezik....

  Close