Gurmar a cukorbetegek megmentője

2015-11-26


gurmar-gymnema sylvestere

 

Gymnema sylvestre, úgynevezett gurmar, őshonos Afrikában, a Közel-Keleten és Indiában, a használata régi időkig nyúlik vissza, melyet cukorbetegség gyógyítása során alkalmaztak.. A gymnema leveleit használták fel leggyakrabban. A növényben fellelhető antidiabetikus vegyületek közé tartoznak oleanane triterpenoid szaponinok (azaz, gymnemic savak), dammarane szaponinok nevezett gymnemosides, és egy polipeptidet úgynevezett gurmarin.

Kiterjedt állatkísérletek folytak a szénhidrát-anyagcserére vonatkozóan, hogy javítsák a glükóz felvételét a perifériás szövetekben és befolyásolják az inzulin termelést és β-sejt szám a hasnyálmirigyben. . Amellett, hogy a javasolt szisztémás hipoglikémiás aktivitás in vivo, gymnema készítményeket feltételezték, hogy elnyomja az édes íz érzést, csökkenti a glükóz felvételét a vékonybélből, javítja a glükóz metabolizmusát, csökkentik a HbA1c, és javítja az inzulin szekréciót.

 

Egy 2015 májusban publikált kutatási eredmény szerint

Egy a 2-es típusú diabéteszes betegenél gurmar (gymnema sylvestre) és megfelelő tápanyagok bevitele esetén jelentős mértékű javulást értek el. Sajnálatos módon a gyógyszeres kezelés során nem veszik figyelembe a táplálkozást, pedig a megfelelő alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek és a rendszeres testmozgás nagy szerepet játszik a gyógyulási folyamatokban. A fent említett (gurmar + étrend) 7 hónapos kezelés során a beteg hemoglobin A1C és éhgyomorra mért vércukor szintje jelentősen csökkent, ami az elfogadott határokon belül maradt. A beteg koleszterin és májenzim szintje teljes mértékben normalizálódott.  Ez a tanulmány igazoljta, hogy a természetgyógyászatban alkalmazott módszerek, valamint az étrendi és életmódbeli változásokkal nagy hatékonysággal gyógyítható a 2-es típusú cukorbetegség.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25984419

   

  Close
  Please support the site
  By clicking any of these buttons you help our site to get better
  Ezt olvastad már?
  gyógynövényes méz
  Gyógynövényes méz

  Gyorsan és egyszerűen készíthetünk otthon gyógynövényes mézet. Ez lehet akár ajándék vagy akár házi gyógyszertárként is funkcionálhat. A herbaméz nem...

  Close