Mire jó a Bajkáli csucsóka?

2015-12-11
bajkáli-csucsóka

A Bajkáli csucsóka Scutellaria baicalensis az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozik.
angol neve Baikal Scullcap német neve Baikal-Helmkraut. 40-60 cm magasra növő, nagy és vastag főgyökerű évelő növény. Szárain a virágok, illetve a szártalan, hosszúkás-tojásdad levelek sűrűn helyezkednek el. A csőszerű lila virágok a száron egy oldalra rendeződnek, egy irányba néznek, nyáron nyílnak. Kelet-Ázsiában honos. Kínában az 50 leggyakrabban használt gyógynövények közé tartozik, melyet több ezer év óta használják.

Felhasznált részek, drogok:
gyökér (Scutellariae /baicalensis/ radix),

Főbb hatóanyagok:
flavonoidok (pl. baikalein, wogonin, oryxilin).Számos kémiai vegyületek izoláltak a gyökérben; Baicaleint, baicalin, wogonin, norwogonin, oroxylin A és a β-szitoszterin a legjelentősebb

Felhasználás:
vérnyomáscsökkentő, nyugtató, értágító, simaizom-görcsoldó, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő. bőrbántalmak, szorongásos állapotok és magas vérnyomás kezelésére a gyökérkivonatot vagy hatóanyagait tartalmazó készítmények formájában. Nemkívánt hatásai nem ismertek. Tanulmányok kimutatták, hogy wogonin, amely hatóanyaga a Bajkáli csucsókának, a rákos sejtekben “öngyilkos reakciót vált ki”, viszont az egészséges sejtekre semmilyen hatást nem gyakorol.

Forrás: https://idw-online.de/de/news240617

  Ezeket a kutatási eredményeket erősíti meg a Bécsi Orvostudományi Egyetem 2011-ben publikált kísérlete.

http://derstandard.at/1303291449131/Brustkrebs-Entdeckt-Wie-der-Tumor-in-die-Lymphe-kommt

Fontos, hogy a latnin nevét használjuk, mivel sokszor keverik más növénnyel, több mint 200 fajtája ismert és ezek gyógyhatása eltérő. A különböző népek hagyományos orvoslásában sokféle csucsóka fajt használnak, így például a magas csukókát (Scutellaria altissima L.), a vízmelléki csukókát (Scutellaria galericulata L.) és a virginiai csukókát (Scutellaria laterifolia L.) is.

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
kapor
Kapor

Kapor Anethum graveolens L. Szára 1 —1,5 m magas, egyenes, barázdált, a tetején elágazó. Levele finom sallangokra szeldelt. Ernyős virágzata...

Close