Benedekfű

2015-08-13
benedekfű

A benedekfű (Cnicus benedictus) az őszirózsafélék (Asteraceae) vagy (Compositae) családjába tartozó növény, a Cnicus nemzetség egyetlen faja. Népies nevei: áldott bogáncs, keserű bogáncs, áldott fű, áldott bárcs, áldott haloványka, pápafű. Egyéves, nálunk termesztett növény. Karós gyökérzete l 0-15 cm hosszú. Föld feletti hajtása 30-50 cm-es, alulról ágazó, gyakran elfekvő. Az egész növény enyves, bozontos. Szára szögletes, levelei szórtak, alul nyelesek, feljebb ülők. 10-30 cm hosszúak, lándzsásak. Öblösen karéjosak és tövises szélűek. A fészekvirágzatai végállóak, szúrós gallérozó levelek veszik körül, és a fészekpikkelyek is – különösen a belsők hosszú gyapjas szélű és elágazó tövises végződésűek. A fészek maga tojásdad, a vacok lapos és fehér, selyemfényű szőrökkel borított. Virágai mind csövesek, sárga színűek, kívül meddők. Virágzási idő június-július. Alsó állású magházából O, 7-1 cm-es, kissé görbült és hengeres, barnás árnyalatú termés fejlődik. Csúcsai szegélyén fogacskás koronát és 0,5-1 cm hosszú, sárgás sörteszőrű bóbitát visel. A Földközi-tenger keleti medencéjéből terjedt el. Magyarországra (és egész Európába) a bencés szerzetesek hozták Itáliából, és sokáig a kolostorkertekben termesztették.

Gyűjtés

július-augusztus

Drogját a virágos hajtása adja, ami Cardui (Cnici) benedicti herba néven ismert. A hajtásdroghoz virágzása kezdetén takarítják be. Gyógyászati célokra oldalhajtásait és felső 30–40 cm hosszú virágos, leveles részét szedik. Árnyékos helyen kell szárítani, mert a napfényre érzékeny; azon hamar kifakul. Egy kilogramm szárítmányhoz 5 kilogramm nyers növény kell

Hatóanyag

Drogjában 0,2% mennyiségben germakranolid vázas szeszkviterpén-lakton (knicin), egyéb rokonvegyületek (szanolitenolid, artemizifolin), cseranyagok (8%), fenilpropánok, flavonoidok, kevés illóolaj és nyálka (5-10%) van jelen.

Felhasználás

Termése szappangyártásra alkalmas zsíros olajat is tartalmaz. Jó emésztés- és étvágyjavító hatású szer. Fokozza a gyomorsav elválasztását, az epefunkciót is előnyösen befolyásolja. A népi gyógyászatban epehajtóként alkalmazzák. Túladagolása émelygést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. A XVI. században tévesen azt gondolták, hogy a pestis gyógyítására alkalmas. Rendkívül keserű; ezt a likőriparban használják ki (gyomorkeserűk gyártásánál).  Étvágyjavító hatása igazolt ami a drog knicin tartalmára vezethető vissza. A gyomorsav szekréciót és az epefunkciót előnyösen befolyásolja. A növényt és drogját (készítményeit) a középkortól használják. Keserű italok, aperitifek kedvelt komponense. Étvágyjavító teakeverék készítésére használják.

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
Len, Linum usitatissimum L
Len

Linum usitatissimum L.  A lenfélék (Linaceae) család­ jába tartozó, rostjáért, illetve magjáért kétféle változatban nagyban termesztett, egyéves növény. A rostlen...

Close