Bodorrózsával a vírusok és baktériumok ellen

2016-08-18
cistus_incanus

A bodorrózsa, más néven cisztusz rózsa, borzas szuhar ( Cistus Incanus)  Görögországból származik, és 1999-ben megkapta az „Európa gyógynövénye” címet. Nem véletlenül: kivonata erős vírusellenes hatással rendelkezik, így kimondottan alkalmas többféle betegség megelőzésére, illetve kezelésére. De nem csak ennyit tud. A Cistus magyarul szuharfélék családját jelenti (zárvatermő, mályvavirágúak) melyben 8 nemzetség és 180 faj fordul elő.  A Földközi-tenger térségében 5 nemzetség honos (Cistus , Fumara, Halimium, Helianthemum, és Tuberaria). A Cistus incanus egy hibrid a  Cistus albidus és a Cistus crispus keresztezése révén jött létre.

A levelek  örökzöldek , ellentétes, egyszerű, általában enyhén érdes felületű, 2-8 cm hosszú. A virága 5 szirmú a fehértől a sötét rózsaszínig terjed. A néhány faj (nevezetesen Cistus ladanifer )  levelei egy erősen aromás gyantával vannak bevonva, melyet a helyiek labdanumnak neveznek. Ezt a gyantát egy speciális szerszámmal gyűjtik be, majd használják fel a kozmetika iparban.

Hatóanyag

A szuharfélékben eddig 733 kémiai összetevőt azonosítottak. Ebből 397 terpént (101 monoterpén, 178 szeszkviterpén és 118 diterpén), 162 a phenypropanoid  (128 flavonoidok, 17 fenolok, és 12 tanninok), 24 szénhidrogént, 35 zsírsavat 36 karbonil- vegyületet és 18 fitohormont és vitamint.

Cistus creticus, Cistus monspeliensis, Cistus incanus fajtáknál erős atibakteriális és antivirális hatást fedeztek fel.

Antioxidáns hatást a  flavonoidok jelenléte miatt az alábbi fajok mutattak: C. creticus, C. incanus, C. libanotis, C. salviifolius, C. monspeliensis, C. parviflorus, C. laurifolius, C. ladanifer , és C. populifolius

Rákellenes hatást a Cistus creticus és a Cistus monspellensis fajnál észleltek.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052220/

Kutatási eredmények:

Egy berlini kísérlet során bebizonyosodott, hogy a bodorrózsában lévő polifenol tartalomnak köszönhetően antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik. Továbbá megállapításra került, hogy a felső légúti betegség tüneteit jelentős mértékben csökkenti.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19828122

Római Egyetem kutatói Cistus incanus L. Cistus monspeliensis L hatását vizsgálták jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén. A kutatók a vizsgálat során arra jutottak, hogy a bodorrózsa jelentős mértékben gátolta a prosztata sejtek növekedését, ezáltal a jóindulató prosztata megnagyobbodás kezelésében is sikeresen alkalmazható.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20544500

Marokkói Egyetem kutatói 5 baktérium és 5 gomba törzsre vonatkozóan vizsgálták meg a bodorrózsa hatását.  A vizsgálat során a bodorrózsa jelentős mértékű antibakteriális aktivitást mutatott. A mikroorganizmusok szaporodását, terjedését teljes mértékben megállította.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10709448

Drezdai Egyetem szájsebészeti karának kutatói a bodorrózsával végzett kísérletek során arra jutottak, hogy a bodorrózsa antibakteriális hatása miatt csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.  A vizsgálat során 29 polifenolt azonosítottak, melyek felelősek az antibakteriális hatásért. A bodorrózsa kivonatával történő öblítés után a fogzománc ultrastruktúrája módosul, melyért szintén a polifenolok lehetnek a felelősek. Összefoglalva elmondható, hogy a bodorrózsa kivonata a szájhigiénia megőrzésében is nagy segítségünkre lehet.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26291656

A németországi Friedrich-Loeffler immunológiai intézet kutatói egy kísérlet során arra a következtetésre jutottak, hogy madárinfluenza influenza A-vírus (H7N7) ellen használt Cistus Incanus (bodorrózsa) kivonat antivirális hatást fejt ki.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17573133

A bodorrózsa rendkívül sokoldalú növény. „Háromszor annyi polifenol van benne, mint a zöld teában, ezzel pedig természetes módon erősíti az immunrendszert, védi a sejtanyagcserét és stabilizálja a szív- és vérkeringést. Külsőleg alkalmazva lassítja a bőröregedést és gyorsítja a sebgyógyulást Eredményesen kezeli a hurutos köhögést, a torokfájást és a mandulagyulladást, természetes ellensége a baktériumoknak, vírusoknak és gombáknak.

 

 

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
harmatfű
Harmatfű

Kereklevelű harmatfű. Drosera rotundifolia L.  A harmatfűfélék (Droseraceae) családjába tartozó, tőzeges lápjaink megszüntetésével nálunk kiveszőben levő, évelő, „rovarevő" kicsiny növény....

Close