Dél-Afrikai Muskátlival az influenza ellen

2016-01-19

del-afr-muskatli

A Dél-Afrikai muskátli mint a neve is mutatja Dél-Afrikában őshonos. Latin neve Pelargonium sidoides. Gyökerének kivonatát használják gyógyszerként. Elsőként 1897-ben Charles Henry Stevens hozta forgalomba Angliában mint a tuberkulózis ellenszerét. Az angol mérnök utazása során zulu gyógyítókkal találkozott, akik egy helyi növény főzetével segítette a gyógyulást, így került a növény Európába. A  kezelést aztán róla nevezték el Stevens kúrának. Az 1900-as évek közepén az antibiotikumok átvették a szerepét  de napjainkban is használják felső légúti betegségek esetén, hörghurut, arcüreg gyulladás, torokfájás, mandulagyulladás és nátha ellen.

A megfázást 90-95 százalékban vírusok, 5-10 százalékban pedig baktériumok okozzák, amelyet 80 százalékban antibiotikummal kezelnek, helytelenül. Az antibiotikumok hatástalanok a vírusokkal szemben, túlzott használatuk pedig számos további kellemetlenségekkel járhatnak: nő a baktériumok ellenálló képessége, az orr-garat flóra megváltozásával gyakoribbá válhatnak a mandulagyulladások, a bélflóra felborulása miatt hasmenést okozhatnak.

A vírusok okozta felső légúti fertőzéseknél gyakori panasz a torokfájdalom, az orrfolyás vagy orrdugulás és köhögés. A tél vége felé legyengült immunrendszer ráadásul fogékonyabbá válik a megfázásos megbetegedésekkel szemben. Ám ha már megfertőződtünk, érdemes rögtön az első tünetek megjelenésekor elkezdeni a kezelést, így jó eséllyel kerülhetjük el a hosszabb betegeskedést, a betegszabadságot, illetve megelőzhetjük a súlyosabb szövődmények esetleges kialakulását.

Bebizonyosodott hogy  jelentős  antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik   multi-rezisztens Staphylococcus aureus törzsekkel szemben. Akadályozza a szezonális influenza vírusok replikációját (H1N1 és H3N2 törzsek ), valamint hatékony  légúti óriássejtes vírus, humán koronavírus, parainfluenza-vírus esetén,  de nem befolyásolja a  magas patogenitású madárinfluenza vírus (H5N1), adenovírus, vagy rhinovirus  replikációját. A bizonyítékok azt sugallták a gyógynövény a felső légutak nyálkahártyáján erős immunválaszt vált ki.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22475498/

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
turbolya
Turbolya

Zamatos turbolya, illatos turbolya. Anthriscus cerefolium Hoffm  Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, akácosokban, cserjésekben, sövények és kerítések mentén helyenként vagy...

Close