Kair – Capparis decidua

2015-12-08


karir

A Kair vagy Karir Capparis decidua egy elágazó cserje, fa.  Meglehetősen szárazságtűrő így elterjedt Afrikában, Közel-keleten és Dél-Ázsiában beleértve az indiai Thár sivatagot is.  A fa magassága 5 méter, melyet ritkán halad meg. A növény ágai többszörösen elágazóak. A nevét valószínűleg az indiai Khair városról kapta, mivel itt rengeteg található belőle.

Az új hajtások november-januárban jelennek meg , március-áprilisban és augusztus- szeptemberben virágzik. A rózsaszín termése májusban és októberben érik. Madarak gyakran fogyasztják. Rendkívül szárazságtűrő fajta és tolerálja a fagyot is. A növényt gyakran használják népi gyógyászatban. Gyakran ültetik sivatagos területre, hogy védelmet nyújtson a talajerózió ellen.

Több kutatási eredmény igazolta antidiabetikus hatását. Használják még fogfájás, ízületi gyulladás, asztma, köhögés, malária ellen. A gyümölcshús és a gyökér kérgének alkoholos kivonata féreghajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A gyümölcsét és magját kolera, vérhas, húgyúti problémák ellen is használják. A zöld éretlen gyümölcsével székrekedést, köhögést, asztmát, mentális problémákat gyógyítanak. A mag olaját bőrbetegségek esetén alkalmazzák.

forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257104/

 

 

 

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
naptej
Napvédő krém házilag

Strandoláskor is oda kell figyelnünk, hogy gondoskodjunk a káros UV sugarak elleni védelemről. Azt gondolnánk, hogy a vízben nem ér...

Close