Okra

2015-08-29
okra3

Az okra (Abelmoschus esculentus vagy Hibiscus esculentus) a mályvafélék családjának tagja, egyike a szubtrópusok legszebb konyhakerti növényeinek. Virága a csontfehértől a krémes sárgán át a pirosig terjed, középen egy mélyvöröses-lilás torokkal. Egyiptomban már közel 4000 éve termesztik. Igazi különlegesség: virága csupán egy napig virít, a szirmok napnyugtakor elhervadnak, akár sikerült beporzódnia, akár nem. Ha összejött a rovarporzás, pár napon belül kezdődhet is az egész nyáron át tartó okraszüret. Elágazó szára 60-100 cm magasra nő meg. Virágai nagyok, sárga vagy narancssárga színűek, éjszaka nyílnak ki. Megtermékenyítésük után gyorsan kifejlődnek 25-40 cm hosszú, nyúlánk toktermései. Ezek igen gyorsan növekednek, és a virágzást követő 5-6 nap múlva már fogyaszthatók is. Magjai gömbölyűek, sötét zöldesbarna színűek; Görögországban és Cipruson a magjaiból olajat sajtolnak, illetve kávépótlóként hasznosítják.

okra1 okra2

A termés nyálkás, ragacsos. A főzése során segíthet citromlé, paradicsom vagy ecet. Az okra nagyon népszerű az ázsiai és afrikai régióban. Magas a rost és C-vitamin, folsav tartalma. Magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. Az okra kitűnő forrása a kalciumnak és a káliumnak. Nem csak a gyümölcse, de az egész része fogyasztható. A levelek salátában, a magokat pörkölve koffeinmentes kávéként. Az okra kitűnő kávépótló szer.
A magokból olaj préselhető melynek kellemes íze és illata van, rendkívül magas telítetlen zsírokban, mint olajsav és linolsav. Az olajtartalma viszonylag magas közel 40%,  egy hektárra vetített hozama meghaladja a napraforgóolaj hozamát.

Felhasználás

Nagy nyálkaanyag-tartalma miatt gyomorbetegek diétájára kiválóan alkalmas. Cukorbetegség, asztma, rák, rosszindulatú daganat,

 

Receptek

   

  Close
  Please support the site
  By clicking any of these buttons you help our site to get better
  Ezt olvastad már?
  orbáncfű
  Orbáncfű

  Csengőiinka, lyukaslevelűfű. Hypericum perforatum L. Az orbáncfűfélék (Guttiferae) caládjába tartozó, füves, cserjés helyeken, erdőszéleken, erdősávokban termő, évelő növény. Szára 50—80...

  Close