Vadgesztenye

2015-06-03
Lógesztenye, bokrétafa. Aesculus hippocastanum L.

Lógesztenye, bokrétafa. Aesculus hippocastanum L.  A vadgesztenyefélék (Hippocastanaceae) családjába tar­ tozó, parkokban, fasorokban,. temetőkben sokfelé ültetett díszfa. A fa nagy bugában álló, fehér vagy pirosas virágai (Hippo- castani flos), az öt—hét levélkéjű, tenyeresen összetett levelei (Hippocastani folium), valamint a tüskés tokterméséből kifej­ tett, vörösesbarna, vékony, de szívós, nagy festék- és csersav-tartalmú héjú magjai (Hippocastani semen), újabban pedig a fa kérge (Hippocastani cortex) szolgáltatják a drogokat.

Hatóanyag

A virágdrog kampferol ramnoglikozidát, rutint, izokvercitrin flavonglikozidát, cseranyagot, kolint, purinszármazékokat és szaponint tartalmaz.

A levéldrog tartalmaz: eszkuletint, eszkulint, fraxin glikozi- dát, C-vitamint, kvercitrint, kolint, kevés szaponint, purin­ származékokat (adenozin, adenin, guanin).

A magdrog tartalmaz: 10—30% eszcint, szaponint, 40—60% keményítőt, 9% cukrot, 8—10% fehérjét, 2% katekin-cser- savat, kolint, purinszármazékokat, 5% oleíntartalmú zsíros olajat, flavonokat, kolint, B-, C-, K-vitamint.

Felhasználás

Hatása összehúzó, erősítő, gyomor- és bélgörcsoldó, trombózist megelőző. Házi szerként bél­hurut, belső vérzések ellen; külsőleg pedig pattanásos arcbőr kezelésére mosdóvíz gyanánt használják. A külföldi eredetű Hamamelisz (gyűrűfa) cserje levelének — kozmetikai arcvizek készítésére — pótlésára alkalmas.  Készítményei az erek átbocsátóképességét csökkentik (eszcinhatás), az érrendszert erősítik, trombózist, lábszárfekélyt, a visszérgyulladast gyógyítják, a véralvadást lassítják, enyhítik a fájdalmas havi vérzést, megszüntetik- a sérülések utáni, vala­ mint az agy- és tüdővizenyőt stb. A vadgesztenyefa kérgéből előállított eszkvlin kumarinszár- mazékot napozó, fényvédő kenőcsök és krémek, napolajak ké­ szítésére használják. A készítmények az ártalmas ultraviola sugarakat elnyelik. A szaponintartalmától megfosztott magot állatok takarmá­ nyozására fel lehet használni. A magot házi szerként finom kelmék mosására is használják. Előállítható a magból étkezésre is alkalmas zsírosolaj, alkohol, cserzőanyag és ragasztóanyag (dextrin) is.

Read more:
Háromszínű árvácska. Viola tricolor L. Mezei árvácska. Viola arvensis Murr.
Vadárvácska

Háromszínű árvácska. Viola tricolor L. Mezei árvácska. Viola arvensis Murr. Az ibolyafélék (Violaceae) családjába tartozó, erdőkben, füves helyeken, megmunkált talajokon...

Close