Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Angosztúra

2015-06-11

Angoszturakéreg (Angosturoe cortex).

Az angosztura (Angostura trifoliata) Dél-Amerikában (Brazíliában, Kolumbiában) honos növényfaj, cserje vagy fa. A növény korábbi „Galipea trifoliata (Willd.) H.Karst.” botanikai neve ugyan szinonima, de érvénytelen (illegitim) névnek számít, mivel létezik a Galipea trifoliata növényfaj is. Az érvénytelenítés ellenére a nem egyértelmű szövegekben a két növény összetévesztésének lehetősége továbbra is fennáll. Barnásszürke kérge (angosztura cortex, angosztura kéreg) a fűszer. Gyengén fűszeres illata, sokáig tartó keserű, zamatos íze miatt a likőrgyártás (a nevezetes Angosztura-keserű) egyik speciális alapanyaga, amit ma már inkább a sárga tárnics Gentiana lutea gyökérkivonatával helyettesítenek. Az indiánok a kéreg porát a vízbe szórva a halak elkábítására is használják.

Hatóanyag

Cusparin- és galipinalkaloidákat, angoszturin keserűanyagot, illóolajat tartalmaz. Illóolaj, angoszturin, keserű anyag, gyanta, növényi savak és alkaloidok (kuszparin, galipin).

Felhasználás

Mint emésztést elősegítő, hasmenés elleni elixír, tinktúra, görcsoldó Gyengén fűszeres szaga, sokáig tartó keserű, zamatos íze miatt a likőrgyártás egyik speciális alapanyaga.

Read more:
Hipericin

A hipericin (hypericin) egy vörös színű antrakinon-származék, a közönséges orbáncfű fő hatóanyaga. A rákos sejtekben felhalmozódik, ezért festő indikátorként is...

Close