Angosztúra

2015-06-11
angosztura

Angoszturakéreg (Angosturoe cortex).

Az angosztura (Angostura trifoliata) Dél-Amerikában (Brazíliában, Kolumbiában) honos növényfaj, cserje vagy fa. A növény korábbi „Galipea trifoliata (Willd.) H.Karst.” botanikai neve ugyan szinonima, de érvénytelen (illegitim) névnek számít, mivel létezik a Galipea trifoliata növényfaj is. Az érvénytelenítés ellenére a nem egyértelmű szövegekben a két növény összetévesztésének lehetősége továbbra is fennáll. Barnásszürke kérge (angosztura cortex, angosztura kéreg) a fűszer. Gyengén fűszeres illata, sokáig tartó keserű, zamatos íze miatt a likőrgyártás (a nevezetes Angosztura-keserű) egyik speciális alapanyaga, amit ma már inkább a sárga tárnics Gentiana lutea gyökérkivonatával helyettesítenek. Az indiánok a kéreg porát a vízbe szórva a halak elkábítására is használják.

Hatóanyag

Cusparin- és galipinalkaloidákat, angoszturin keserűanyagot, illóolajat tartalmaz. Illóolaj, angoszturin, keserű anyag, gyanta, növényi savak és alkaloidok (kuszparin, galipin).

Felhasználás

Mint emésztést elősegítő, hasmenés elleni elixír, tinktúra, görcsoldó Gyengén fűszeres szaga, sokáig tartó keserű, zamatos íze miatt a likőrgyártás egyik speciális alapanyaga.

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
porcfű
Porcfű antioxidáns hatása

A tajvani Chang Gung Tudományi Egyetemen végzett kísérlet szerint a porcfű antioxidáns hatással rendelkezik. Ez a növény szinte mindenhol előfordul és...

Close