Egynyári üröm

2015-06-05
(illatos üröm, egyéves üröm)Artemisia annua L..

 Gyakrabban használt magyar nevei: (illatos üröm, egyéves üröm) Artemisia annua L.. Az egynyári üröm az Asterales (fészekvirágzatúak) rendjébe, Astemeeae (fészekvirágzatúak) családjának Asteroideae ( csövesvirágúak) alcsaládjába tartozó növény. Az egynyári üröm egyéves (Th), kopasz, felálló szárú, kellemes illatú növény. Szá- ra termőhelytől fiiggően 0,5-2,5 m magas, barázdált, összetett fiizérvirágzatban végződik. Tőlevelei hosszú nyelűek, háromszögletű-tojásdadok, kétszárnyúak A levélcimpa hegyesen csipkézett. Lomblevelei a szár alsó és középső részén háromszor, a felső harmadában egyszer vagy kétszer szárnyasan szeldeltek A levélszeletek fésűsen hasogatottak, szálas-hosszúkásak, a végső cimpák legfeljebb 5 mm hosszúak, hosszúkásak, épek vagy sűrűn hegyes-fogasak. A virágzat sok apró fészkű ilizéres buga. A fészkek 3-20 virágúak, 2 mm szélesek, csüngők. A fészekben a virágok félgömbszerűen rendeződnek. A külső virágok termékenyek, a középsők nőivarúak, sterilek. Pirosló vagy sárga pártájú virágai júliustól októberig nyílnak. Szélbeporzású. Termése tojásdad alakú, 0,5-1 mm hosszú, fénylő barna színű kaszat. Ezermagtömege: 0,06-0,07 g. A termések folyamatosan érnek és peregnek. Elterjedésének középpontja az északi félgömb sztyeppjei és félsivatagi tájai. Az egynyári üröm őshonos Észak-Amerikában, Közép-és Dél-Európában, valamint Kö zép- és Dél-Ázsiában. Magyarországon adventív faj. Különösen az Alföld déli terüIetein gyakori.

Hatóanyag

 A növény termőhelytől fiiggően 0,3-1% illóolajat tartalmaz. Az illóolaj jellemző komponensei az alfapinén, kamfén, 1-kamfer, artemisia keton, cineol, eugenol stb. Az illóolajon kívül tartalmaz még artemisinint, mely jelentős maláriaellenes hatással rendelkezik. A növény artemisinin tartalma származási helytől fiiggően rendkívül eltérő (0,01-0,7%). A hazai populáció mintegy 0,05%-ot tartalmaz.

   

  Felhasználás

  Az artemisinint jelenleg az egyik legjobb antimaláriás szemek tartják. Illóolaja erős fungicid és baktericid hatással rendelkezik. A gyógyszeripar maláriaellenes gyógyszereket készít belőle. Illóolajának baktericid és fungicid hatását főként az illatszeripar hasznosítja. Indokínában teáját gyomorerősítőnek, vizelethajtónak, sárgaság ellen és bőrbetegségek gyógyítására használja a népi gyógyászat.  Daganatos betegségek  ellen is hatékonyan használják.

    

   Close
   Please support the site
   By clicking any of these buttons you help our site to get better
   Ezt olvastad már?
   fátyolvirág
   Fátyolvirág szappangyökér

   Fátyolvirág Buglyos dercefű, szappangyökér.  A szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjába tartozó, laza homokos talajban, vasúti töltésekben, gátakban, de a legnagyobb tömegben Bugac...

   Close