Kamilla

2015-05-24
kamilla

Orvosi székfű. Bubulyka, katóka, pipiske. Matricaria chamomilla L. A fészkes virágzat úak (Compositae) családjába tartozó, az ország minden táján megtalálható, nagy tömegekben azonban az Alföldünk szikes legelőin termő, közismert, egyéves növény. Ter­mesztjük is. Gyökere kicsiny, dúsan ágas. Szára 10—40 cm magas, egyenes vagy fel­ emelkedő, merev, elágazó, hengeres, csöves. Levelei szórtak, ülők, hosszú­kás, lándzsás kerületűek, kopaszok, zöldek, az alsók háromszor, a közép­sők kétszer, a felsők egyszer sallangosan szeldeltek, a sallangok fo­ nalasak. Virágfészkei hosszú kocsányokon laza bogokban állnak. A vacok eleinte félgömb alakú, virágzás­kor kúp alakúra megnyúlik, a beiseje üressé válik. A fészkek 12 — 18 nyelves, fehér sugárvirágból és számos, hengeres, sárga korong­ virágból állnak. A sugárvirág nyelves karimája kezdetben fel­álló, majd elálló, később visszahajtott. A virágzat jellemző, kellemes illatú.

Gyűjtés

virágzat: május-szeptember
Az Alföldön április végétől május végéig, más vidékeken június—júliusban is virágzik. A kamillavirág egyik legfontosabb, legkeresettebb gyógynö­vényünk. A Tiszántúlon minden évben nagy tavaszi esemény a kamillavirág gyűjtése; aki csak teheti, részt is vesz ebben a munkában.  A virág akkor alkalmas gyűjtésre, amikor a fészkek korong­ virágai már sárgák, a sugárvirágok (amelyeket „sziromnak” neveznek) pedig már vízszintesen vagy annál valamivel lejjebb állók. Ilyenkor a kamillamező már fehéret mutat s ha a virágok között járunk, cipőnk sárgaporos lesz a ráhullott virágportól. Nem szabad korábban megkezdeni a gyűjtést, amikor a virágzat még fejletlen; viszont késlekedni sem szabad, mert ha a virágzat túlnyílik, amikorra megszárad, széthullik „ellisztesedik”.

Hatóanyag

A drog (Chamomülaefloa) 0,2-0,7% sötétkék színű, 3-5% azulón-tartalmú illóolajat, glikozidákat, cseranyagot, keserű­ anyagot, növényi savakat, cukrot stb. tartalmaz. A kamillavirág világszerte a legismertebb, gyakori háziszer és a legtöbb állam gyógyszerkönyvében szereplő hivatalos drog.

A virágzat 0,4-1,2%  illóolajat tartalmaz. Színe kék  a kamazuléntől, amely lepárlás alatt képződik a színtelen proazulénekből, amelyek közül legfontosabb a matricin nevű szeszkviterpén lakton. Fontos hatóanyagai továbbá a bisaboloidok, így az 1-alfa­bisabolol, valamint a bisabolol oxidok és az en-in-diciklo-éter. A nem illékony hatóanyagok közül a legfontosabbak a flavonoidok, például az apigenin, luteolin, patuletin és ezek glikozidjai, a kumarinok és a pektinszerű nyálkaanyagok

Felhasználás

Forrázással készült teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyo­morerősítő, emésztést serkentő, izzasztó, fertőtlenítő, gyomor- és bélbajokat megszüntető hatású. Külsőleg szemborogató, toroköblítő, foghúserősítő. Nem csupán gyógyteaként használják, ha­ nem sokaknak mindennapi italuk is, mert íze kellemes és jó közérzetet nyújt. Gyakori összetevője hólyaghurut, hüvelyhurut, és más gyulladásos eredetű betegségek teakeverékének.

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
cseresznye
Cseresznye

A cseresznyét az elterjedt nézet szerint Anatólia északkeleti részéről vitték be a Római Birodalom Pontus régiójába, i. e. 72-ben. A törökországi...

Close