Paprika

2015-06-02
Paprika, Capsicum annuum L

 A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, étkezésre és fűszerezésre felhasználható terméséért nálunk is nagyban termesztett, egyéves növény. Hazája Közép-Amerika, ahonnan az 1500-as években hozták Európába. Hozzánk a törökökkel került az 1750-es évek táján. Szegeden és Kalocsa környékén alakult ki a két legnagyobb fűszerpaprika- termelő központunk. A fűszerpaprikát csípős ízű, mérsékeltebben csípős vagy teljesen csípősségmentes változatokban termelik, illetve készítik ki. Így csípősségmentes, csemege-, félédes, rózsa- és csípős (erős) paprikaként kerül forgalomba.

Hatóanyag

A paprika csípősanyaga a 0,1—0,2% kapszaicin, amely a termés válaszfalain levő hólyagocskákban van. A paprika tartal­maz még továbbá A-, B- és C-vitamint, rutint, kapszaicint, illóolajat, zsírosolajat (a magban), színanyagokat stb.

   

  Felhasználás

  Gyógyszerészeti célokra a csípős paprikát használják. Szeszes kivonata bőrvörösítő, illetve hajszálértágító hatású. Reuma elleni bedörzsölőszerekhez és hajvizekhez adják. A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Néhány orvos szerint a kapszaicin véd agyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is. Gyógyszeralapanyag: serkenti az emésztőnedvek elválasztását, de túladagolva gyulladást okoz. Nyugtató neuropeptidek (enkefalinok és endorfinok) kibocsátására ösztönzi az agyat. A fájdalomérzékelő idegek blokkolására alkalmas gyógyszerkísérletek “alapvegyülete”. Ingerlő hatása miatt könnygáz alapanyagként is hasznosítják.

  Hírek

   

   Close
   Please support the site
   By clicking any of these buttons you help our site to get better
   Ezt olvastad már?
   alkaloid
   Alkaloid

   Az alkaloidok növényekből nyerhető, összetett gyűrűs szerkezeteket tartalmazó, nitrogéntartalmú szerves vegyületek. Szerepük még nem teljesen tisztázott, de valószínűleg részük van a...

   Close