Artemisinin

2015-09-11
artemisinin

Az artemisinin (C15H22O5) gyógyszert a Plasmodium falciparum kórokozó által okozott malária betegség kezelésére használják. A vegyületet, amely egy szeszkviterpén lakton, az egynyári üröm (Artemisia annua) növényből vonják ki, amelyet már régóta használnak a hagyományos kínai orvoslásban elsősorban malária ellen. A molekula szintetikusan artemisinsavból állítható elő.

Az egynyári ürmöt vagy édes ürmöt a kínai gyógyítók több mint ezer év óta használják számos betegség gyógyítására, például bőrbetegségekben és maláriában. A legkorábbi feljegyzés az i. e. 200 körüli időből származik, a „52 recept” című könyvből, melyet a Mawangdui Han dinasztia sírokban találtak. A malária ellenes hatásáról az első feljegyzést a Zhouhou Beji Fang („Sürgősségi recept kézikönyv”) könyvben találjuk, melyet a 4. század közepe táján szerkesztettek.

1967-ben a kínai hadsereg egy kutatási programot hozott létre, hogy megtalálja a malária megfelelő kezelési módját.  A kutatás során 1972-ben  Tu Youyou felfedezte az artemisinint.

2011-ben  Tu Youyou 1930-ban született gyógyszerész elnyerte a  Lasker-DeBakey Clinical Medical Research díját az artemisinin vegyülettel kapcsolatos kutatási eredményeiért.

Az artemisinin származékok felezési ideje nagyjából 1 óra, ezért nagyon gyorsan bomlanak ezért a kezelés folyamán folyamatos bevitelre van szükség. Azt feltételezték, hogy az Artemisinin nem oldódik vízben, ezért az egynyári üröm tea nem tartalmaz farmakológiailag jelentős mennyiségű artemesinint. Ez a következtetés azonban nem volt helytálló, mivel  a forró vízben (85 ° C), és nem forrásban (100 ° C) lévő vízben elkészített teák eltérő hatást mutattak.

Az artemisinin hatásmechanizmusa pontosan nem ismert és jelenleg is vizsgálat alatt áll.  Az artemisinin sikerrel kecsegtet a rák gyógyításában is, ugyanis 1200-szor több rákos sejtet pusztít el, mint egészségeset.

    

   Close
   Please support the site
   By clicking any of these buttons you help our site to get better
   Ezt olvastad már?
   földitök
   Földitök

   Földitök Büdös gönye. Bryonia alba L. A tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, sokfelé előforduló, sövényekre, bokrokra, kerítésekre felkúszó szárú, évelő növény....

   Close