Hidrokinon

2015-06-18
hidrokinon

A hidrokinon (INN: hydroquinone) egy szerves vegyület, egy kétértékű fenol. Benzolgyűrűt tartalmaz, ehhez a gyűrűhöz két hidroxilcsoport kapcsolódik para– (átellenes) helyzetben. Két izomerje van, ezek a pirokatechin és a rezorcin. A hidrokinon egy színtelen, kristályos vegyület. Hideg vízben rosszul oldódik, de meleg vízben jobban. Alkohol és éter jól oldja. Hevítés hatására szublimál. Erős redukálószer.

Kémiai tulajdonságai

Erős redukálószer. Ha oxidálják, 1,4-benzokinonná alakul.

A hidrokinon oxidációja 1,4-benzokinonná

Levegőn is oxidálódik, megbarnul. Különösen a lúgos kémhatású oldata hajlamos oxidációra. Már szobahőmérsékleten redukálja az ezüst-nitrát oldatát. A réz borkősavas, lúgos oldatát zöldre színezi. Ebből az oldatból melegítés hatására vörös színű csapadék, réz(I)-oxid (Cu2O) válik le.

Előfordulása

A természetben glikozidja, arbutin formájában található meg. Ez a vegyület a medveszőlő (Arctostaphylos uva ursae) leveleiben fordul elő. Híg savas hidrolízisekor D-glükóz és hidrokinon keletkezik.

Előállítása

Legegyszerűbben 1,4-benzokinonból állítható elő redukcióval. A redukció például a következőképpen végezhető el: az 1,4-benzokinon oldatába kén-dioxidot vezetnek. A hidrokinont éterrel vonják ki. Az étert bepárolják, majd a keletkezett terméket vízből átkristályosítják.

Felhasználása

A hidrokinont erős redukáló tulajdonsága miatt redukálószerként használják. A fényképészetben előhívásra szolgál. Emellett még felhasználjákpolimerizáció megakadályozására inhibitornak. Köztes termék sok festék szintézisénél. Antioxidánsként is alkalmazzák.

   

  Close
  Please support the site
  By clicking any of these buttons you help our site to get better
  Ezt olvastad már?
  Ördögharaptafű, Succisa pratensis Mnch
  Ördögharaptafű

  Fekélyfű. Succisa pratensis Mnch.  A mácsonyafélék (Dipsacaceae) családjába tartozó, nyirkos, lápos réteken termő, szeptemberben virágzó, évelő növény. Szára 40—60 cm...

  Close