Gyógynövényes álompárna

2015-09-19

Most megmutatjuk, hogyan készítsd el a saját gyógynövényes párnád. Az egyszerűen elkészíthető, apró párnákba rejtett aromás fűszernövények segítenek a békés alvásban.

állompárna

A népi hagyomány szerint az emberek illatos gyógynövényeket rejtettek a párnájuk alá, hogy oltalmat nyújtsanak a rémálmok ellen. Van aki úgy vélte, hogy a gyógynövények segítenek álmaink révén meglátni a jövőt  vagy akár segít meghozni új szerelmünket. Akárhogy is tekintünk ezekre a párnákra az biztos, hogy jótékony hatással van az egész családra és a házi kedvencekre nézve .

Most vágjunk bele a közepébe. Mivel is kezdjük? Első lépésként ki kell választanunk azt az anyagot, amibe a gyógynövényeket töltjük. Lehetőleg szellőző pamut anyagot válasszunk, de viszonylag sűrű szövésűt, nehogy kiperegjen belőle a gyógynövény, amit beletöltünk.

A gyerekeknek készíthetünk állatos figurát is, így biztosan használni fogja elalváskor.

alvópárna

 

Varrás nélkül is készíthetünk illatzsákokat, egy gyógynövényekkel megtömött pamut, vászon vagy muszlin tasakot vagy akár egy szövetdarabot kössünk el jó szorosan szalaggal vagy zsineggel. Az elalvást elősegítő  zsákocskákat tehetjük  a párnánk alá vagy mellé, ahol azok egész éjjel finom illatot bocsátanak ki magukból.

alópárna illatosító

Az alvópárnák kiválóak minden korosztály számára, és főként azoknak, akik nehezen alszanak el. Következzen néhány gyógynövény, amelyek bármilyen kombinációban felhasználva elősegíthetik a mély alvást:

Macskamenta: pihentet, elősegíti a mély alvást, a macskák kedvence


    Kamilla: nyugtat, pihentet, a néphit szerint távol tartja a rossz álmokat

      Komló: pihentet, nyugtat, lelki békét teremt

        Levendula: nyugtat, pihentet, csillapítja a fejfájást, csökkenti a feszültséget

          Citromfű: enyhíti a stresszt, szorongást, idegességet, álmatlanságot, csillapítja a fejfájást

            Rozmaring: a hagyomány szerint elősegíti a mély alvást és távol tartja a rossz álmokat

              Majoránna: csillapítja a belső nyugtalanságot és idegességet

                Szegfűszeg: meghitt, egzotikus tartalmú, hangulatú álmokat hoz; párnánként elég belőle 2-4 darab

                  Fekete üröm: nagyban elősegíti a tudatos álmodást és segít visszaemlékezni az álmokra

                    Borsmenta és fodormenta: fokozza az álmok valóságszerűségét

                      Kedvencünk számára is készíthetünk párnákat. Az macskák kifejezetten szeretnek hozzádörgölőzni bizonyos növényekhez, mely nagy örömet okoz számukra. Ezeknek a párnáknak további előnye, hogy természetes bolhariasztóként hatnak. Nem kell többé szenvedniük a bolhák csípésétől.

                      Macskák számára: macskamenta, kamilla, csombormenta. A macskagyökér is kedvence a macskáknak, viszont ennek az illata nagyon erős és átható, amennyiben ezzel töltjük meg párnácskánkat akkor azt jobb, ha csak kint a szabadban használja kedvencünk.

                      Kutyák számára: levendula, csombormenta, rozmaring, kakukkfű, üröm. A kutyáknak nagyon érzékeny a szaglásuk, ezért ezekből a növényekből sokkal kevesebbet adagoljunk a párnákba.