Cickafark jótékony hatása

2015-09-29

Amennyiben csak pár gyógynövényt szeretnénk otthon tartani, abban az esetben a cickafarknak mindenképp köztük kell lennie. A cickafark a gyulladásoktól a migrénen keresztül az aranyérig számos betegségre gyógyír. A nők gyógynövényének is nevezik, mivel támogatja a női szervek megfelelő működését.

A cickafarkfű már az őskorban is ismert volt. Egy régészeti feltárás során Irakban egy temetkezési helyen nagy mennyiségben találtak cickafark virágport. Az ókorban is nagy jelentőséget tulajdonítottak neki. Dioszkoridész szerint az egyik leghatékonyabb vérzéscsillapító növény, mely minden sebet és fekélyt hatékonyan gyógyít. Hippokratész aranyér kezelésére ajánlotta.  A népgyógyászatban görcsoldásra és gyulladáscsökkentésre használják. A növény jellegzetes kámforos illatot áraszt. Júniustól -szeptemberig virágzik.

 

A kamilláéhoz hasonlóan illóolaja kék, sötétkék vagy sötétzöld színű, fűszeres, kissé kámforos illatú.

Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Serkenti az epeváladék termelést. Húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen.

Gyulladás

Petefészek-, méhnyak-, vagy hüvelygyulladás esetén naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt. A gyorsabb felépülés miatt érdemes irrigálni vele, melyet reggel és este is érdemes elvégezni. Ülőfürdőt is készíthetünk belőle ebben az esetben, ha lehet minél tovább maradjunk a vízben.

Változó korban komlóval, pásztortáskával, palástfűvel, citromfűvel, levendulával, galagonyával egyenlő arányban keverve segíthet elviselni a kellemetlen tüneteket. Ilyenkor lefekvés előtt 2 órával kell meginni belőle egy csészével.

Gyomorgörcs

Gyomorgörcsök megszüntetéséhez egy csapott teáskanál füvet adunk 2,5-3 dl vízhez. Ebből iszunk egy-egy csészével étkezés előtt naponta kétszer, reggel és este egy héten legalább kétszer. Utána hetente egy csészével egy hónapon keresztül ugyanilyen módon.

Migrén

Migrénes roham esetén igen hatásos meleg teáját kortyolgatni, rendszeres fogyasztásával a kínzó fejfájás megszüntethető.

Étvágytalanság

Étvágyjavításra étkezés előtt, emésztés könnyítésére, az epetermelés serkentésére étkezés után igyunk meg egy csészével.

Húgyúti fertőzések

Húgyúti fertőzésnél napi 3 csésze teát igyunk  meg étkezés előtt 3 héten keresztül. Ebben az időszakban érdemes megnövelni a folyadékbevitelt. A cickafark mellett kamilla és kakukkfű használatával gyorsabb hatást tudunk elérni.

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések esetén készítsük elő az inhaláló eszközöket főzzünk egy kicsit erősebb egy evőkanál / liter teát, majd a forró gőz fölé hajolva lélegezzünk mélyeket.

Vérzéscsillapító

A kínai orvosok vérzések, gyulladások, erős menstruációs folyások, valamint kutya- és kígyómarás ellen használták, az indiai ajurvédikus orvosok lázcsillapításra is. A középkor herbalistái a nemi szerveken levő kelések kezelésére ajánlották. Míg mások szerint a leveleiből készült kenőcs meggyógyítja a sebeket, csökkenti az erős vérzéseket, jó a gyulladásokra és a fekélyekre, sőt aranyérre is kiváló. Külsőleg: összemorzsolt friss levele kisebb sebek vérzését azonnal elállítja. Nagyobb sebekre borogatásként tesszük.

Vérző aranyérre ülőfürdőt kell készíteni két evőkanál teafűből és két liter vízből, ezt kell a fürdővízbe önteni. 20 percig szabad csak a vízben maradni.

Fürdőadalékként problémás bőrű csecsemők fürösztésére használható. Főzete fogíny- vagy szemgyulladás esetén ajánlott öblögető és borogató szer.

Bőséges, rendszertelen vérzésnél reggelente igyanak meg egy-egy csészével 2-3 héten keresztül a menzesz előtt és alatt. Légzőszervi megbetegedéseknél inhalálásra lehet használni a cickafarkfüvet: egy liter vízhez egy csapott evőkanál teafüvet adunk és a forró gőz fölé hajolva belélegezzük azt. Inni egy héten át naponta egy csészével kell ilyen esetben.

Altatónak

A cickafarkfüvet altatónak is használták, ugyanis kis mennyiségben „hipnotikus hatású” tujon vegyületet is tartalmaz, amely nyugtató hatást fejt ki. A növény jótékony hatásait nemcsak az elmúlt századokban, hanem napjaink gyógyászati készítményeiben is használják.

A cickafark virágaiban lévő hatóanyagok ekcémát, szénanáthát is gyógyítanak. Vértisztító hatása is van, hat a csontvelőre és így fokozza a vérképződést. Virágából tavaszi-nyári vértisztító teakeverék készíthető, de a lábadozó betegek fűkeverékének is meghatározó alkotórésze.

Nagy adagja vagy erős főzete ellenkező hatást válthat ki, ezért óvatosan bánjunk vele. Jelen esetben nagyon igaz az a mondás néha a kevesebb több.

A cickafarknak két fajtája létezik az egyik a közönséges a másik a mezei cickafark.