Orvosi Nóbel-díj ősi gyógymódnak köszönhetően

2015-10-06

Juju Tu a kínai népi gyógymódot tanulmányozó kutató kapta meg az orvosi Nóbel-díjat. A kínai Juju Tu a hagyományos gyógynövénykezeléshez fordult, hogy új terápiákat keressen a malária gyógyítására.

tuyouyou

A maláriafertőzött állatok kezelésére alkalmazott gyógynövények közül az Artemisia annua (egynyári üröm) növény tűnt biztatónak, ám a kutatási eredmények nem voltak egyértelműek, ezért Tu a ősi kínai irodalmat tanulmányozva egy általa kifejlesztett folyamat segítségével sikeresen vonta ki az Artemisa annua, egynyári üröm aktív összetevőjét.

    Tu volt az első tudós, aki kimutatta, hogy ez az összetevő, amely később artemisinin nevet kapta, mely meglehetősen hatékony a malária parazita ellen mind az  állatok, mind az emberek tekintetében. Az artemisinin a malária elleni hatóanyagok egy új típusát jelenti, amely gyorsan öli meg a maláriaparazitákat kifejlődésük korai szakaszában, ez magyarázza hatékonyságát a súlyos malária fertőzések kezelésében.

      A malária évente mintegy 200 millió embert fertőz meg. Az Artemisinint a világ minden malária sújtotta vidékén használják. Amennyiben kombinált gyógykezelésben alkalmazzák, több mint 20 százalékkal csökkenti általánosan a betegség miatti elhalálozást, gyerekek esetében ez a szám 30 százalék. Ez egyedül Afrikában több mint százezer élet megmentését jelenti.

      Az egynyári ürömben lévő hatóanyag forradalmasította az élősködők okozta betegségekben szenvedők gyógykezelését.

      Az egynyári ürömmel kapcsolatosan egyéb kutatási eredmények is megjelentek, mely a rákos megbetegedések kezelése terén hozhat sikereket.