Földi bozda, borzag sebgyógyító tulajdonsága

2015-09-07

A földi bodza nem keverendő össze a fekete bodzával. A földi bodza lágyszárú növény és soha nem növekszik cserjévé. Sok állítással ellentétben a földi bodza az egyik legértékesebb gyógynövényünk. Általában pálinkát főznek belőle, melynek elég jellegzetes az illata.

IMG_20150906_133023

Törökországi Gazi Egyetem Gyógyszerésztudományi kar Farmakognóziai Tanszékén végzet kísérlet szerint a földi bodza hatékonyan használható sebgyógyításra. Törökországban a földi bodzát a magas láz, reumás fájdalmak, kígyómarás és sebek kezelésére használják.

A kutatásban a földi bodza levelét négy különböző oldószerben (n-hexán, dietil-éter, etil-acetát és metanol)  áztatták, majd ebből készítettek kivonatot.

Jelentős sebgyógyulás aktivitás volt megfigyelhető a kenőcs formájában elkészített metanolos extraktumnál. A metanolos extraktummal  kezelt állatcsoportok esetében 84,3% hatékonyságú sebösszehúzó hatást értek el. Továbbá a seb szakítószilárdsága 43,7% -os változást mutatott.  A kutatók a kivonatban azonosították a  kvercetin-3-O-glükozidot, melynek ezt a rendkívüli hatást tulajdonították.

A kísérleti adatok azt igazolták, hogy a földi bodza leveleinek metanolos kivonata hatékony fegyver lehet a sebkezelésben.