Vigyázz! Könnyen elveszítheted férfiasságodat

2015-07-31

A férfiak többsége nem is gondolná, hogy milyen könnyen elveszítheti férfiasságát. Egy rossz döntés és nincs visszaút.  A könnyelmű turista bátran veti bele magát a nyílt vízbe és fürdőzik örömest. Sokan nem tudják, hogy ez akár a férfiasságuk elvesztéséhez is vezethet.  Az  Amazonas vidékén élő  bennszülöttek ezt pontosan jól tudják, hogy a legveszélyesebb dolog, amit egy ember tehet, ha valaki az Amazonasba vizel.

A rettegett  lény neve a Candiru. Ez egy olyan élősködő, kis méretű hal, mely a vizeletet megérezve úszik fel a férfi húgycsövén és befészkelve magát az ember vérén élősködik. Mivel az élősködő halnak tüskék állnak ki a kopoltyújából, ezért lehetetlen kihúzni. Sokan csak egy módját ismerték, hogy megszabaduljanak tőle, ha a nemiszervet eltávolították.

candiru

A kandiru, más néven vámpírhal a harcsafélék családjába tartozó édesvízi halakat jelöli, melyek az élősködő életmódjukról nevezetesek. Testük hosszúkás és áttetsző, hosszuk elérheti a 15 cm-t. Szűkebb értelemben csak a Vandellia cirrhosa fajt nevezik kandirunak, de a nevet gyakran az egész alcsaládra vagy az egész családra is használják. A nitrogén-anyagcsere melléktermékeinek szagát követve a zavaros vízben is képesek megtalálni más, nagy testű halakat, hogy azok kopoltyúüregébe hatoljanak, ahol vérrel táplálkoznak.

Tudományos bizonyíték sokáig nem volt a horror-történetre, de aztán egy brazíliai sebészeten egy fiatalember jelentkezett a panaszokkal.

Bebizonyosodott, a kandiru tévedésből  a vizelet szagát követe néha emberi testnyílásokba is behatolhat, például feljuthat a húgycsőig, vagy bejuthat a végbélnyíláson, hüvelyen át.

A fürdés közbeni folyóba vizelés növeli a Candiru-támadás esélyét.

candiru2

Azóta már több dokumentált esetet ismer a tudomány a Candiru emberbe hatolásáról, de úgy tűnik, hogy az állat nem képes az emberben életben maradni. A kopoltyúfedőjéből hátranyúló tüskék állnak ki, ezért kizárólag sebészi úton távolítható el.

A helyi indiánok gyógynövényeket használnak a Candiru eltávolítására. Olyan gyógynövényt  használnak, mely az állat csontozatát, így a tüskéket is képes lebontani puhítani, ezáltal a hal könnyedén el tud távozni.

A gyógynövény, amit a mai napig használnak a Genipa.

genipa genipa1