A 100 aranyat érő fű

2016-10-14

A 100 aranyat érő fű nem más mint a kis ezerjófű. Már a neve is mutatja, hogy nagy becsben tartották.

Bernabé Cobo jezsuita pap 1639-ben hozta Peruból Európába. Abban az időben malária, kígyómarás és mérgezett nyilak által okozott sebek , sárgaság, láz kezelésére használták.

Napjainkban a gyógynövény hasznossága még inkább előtérbe került. A jelenlegi étkezési szokásaink azt mutatják, hogy rengeteg finomított cukrot fogyasztunk. Az egyoldalú táplálkozás a finomított élelmiszerek, a töménytelen cukor fogyasztása a zsírmáj, cukorbetegség, érrendszeri betegségek, diabétesz kialakulásához vezet.  Franciaországban végzet kísérlet szerint a Kis Ezerjófű ígéretesnek bizonyult a zsírmáj és a 2-es tipusú dibétesz tekintetében.  A kis ezerjófű májvédő hatása egyértelműen igazol.

A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő, étvágyfokozó hatású. Teáját fogyasztják puffadás enyhítésére, májbántalmak ellen és vértisztítóként. A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapítására használja, amarum-ként, növeli a gyomorsav-elválasztást, az étvágyat – teakeverékek, keserű tinktúrák alkotójaként alkalmazzák. A népi gyógyászatban máj-, epe-, vesebajok, vérszegénység gyógyítására használják.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26023031

   

  Close
  Please support the site
  By clicking any of these buttons you help our site to get better
  Ezt olvastad már?
  india bhandara festival
  Bhandara festival, India

  Indiában nagy tisztelet övezi a kurkumát. Évezredek óta használják gyógyításra. A Bhandara fesztiválon a kurkumát felajánlják és a levegőben oszlatják...

  Close