Tuti tippek hajra strandolás után

2015-07-21

Az egyik legnagyobb probléma a strandolás után, hogy a hajunk úgy néz ki mint a szénaboglya. A fürdővíz kémhatásától függően erősen száríthatja a hajunkat ezért alakulhat ki az a hatás, hogy a hajunk teljesen kiszárad. A száraz haj rosszul veri vissza a fényt, ennek a következménye, hogy nagyon fakónak tűnik. Könnyen törik, összekuszálódik, nehéz kifésülni, a hajszálak vége töredezik. A haj szárazságát elég gyakran kíséri a száraz, apró korpa megjelenése. Fontos, hogy a száraz hajat „kímélő üzemmódban” szárítsuk, ezért, amikor csak lehetséges, ne használjunk hajszárítót. Ha mégis szükséges, akkor használjuk alacsony fokozaton, nem túl forró levegőt fújva. A hajunk ápolásáról kiemelten kell gondoskodnunk strandolás alatt. Összegyűjtöttünk néhány megoldást segítségképpen.

GYÓGYNÖVÉNYEK SZÁRAZ HAJRA
Hozzávalók:

1 evőkanál Bojtorján olaj
1 tojássárgája
1 teáskanál méz
1 teáskanál konyak
1 teáskanál Aloe vera lé

Keverjük össze, és hordjuk fel a hajra a pakolást. Nejlon vagy fólia alatt tartsuk 2-3 órán át, majd alaposan mossuk meg folyóvízzel.

A száraz korpa eltávolítására

4 evőkanál kálmosgyökér
0,5 l víz

Forraljuk 15 percig, majd 30-40 percig hagyjuk állni és szűrjük le. A hajat samponos fejmosás után ezzel az öblögetővel mossuk át. Verjünk kemény habbá 2 tojás fehérjét, dörzsöljük be a hajba és a fejbőrbe, és hagyjuk megszáradni. Ezután öblítsük le a hajat, és mossuk meg samponnal, meleg vízzel. Egyenlő arányban keverjünk össze hagymalevet, növényi olajt és citromlevet. Ezt a keveréket hordjuk fel masszírozó mozdulatokkal a kissé megnedvesített hajra. Hagyjuk hatni 20-30 percig, közben a hajat nejlonnal vagy fóliával takarjuk be. Ezután az olajos levet mossuk le meleg vízzel, és samponnal mossunk hajat. Ahhoz, hogy a hajunk szép fényt kapjon, a hajmosás után petrezselyem főzetével öblítsük le. Ehhez 50 g petrezselyemzöldet leöntünk 500 ml vízzel, forraljuk 15 percig, lehűtjük és leszűrjük

 

GYÓGYNÖVÉNYEK NORMÁL HAJRA

A normál minőségű haj jól visszaveri a fényt, ragyog a napon. Ha ezek a tulajdonságok a fejmosás után néhány napig megmaradnak, akkor az Ön haja a normál típushoz tartozik. Az ilyen típusú haj kitűnik elasztikusságával, a vége szinte nem is töredezik és könnyen kifésülhető, függetlenül attól, hogy száraz-e vagy nedves. Fontos, hogy a normál hajat hetente egyszer kell mosni, lágy vízzel. A kemény vízben a haj nem jól tisztul.

Hozzávalók:

200 ml víz
1 evőkanál kamilla
1 evőkanál hársfa
1 evőkanál csalán

A keverékét lobogó, forró vízzel öntsük le. Fél óra múlva leszűrjük, hozzáadhatunk А-, В1-, В12-, és Е-vitaminokat  és az így kapott keverékhez adunk pirított barnakenyér-morzsát, annyit, hogy kenhető masszát kapjunk. A masszát felvisszük a hajra, és nejlon alatt 1-1,5 órán át a hajon hagyjuk. Nagy mennyiségű folyóvízzel mossuk át utána a hajat.

Hozzávalók:

50ml vodka
1 tk citromlé

Keverjünk össze 50 ml vodkát egy teáskanál citromlével, és dörzsöljük be a fejbőrbe minden másnap, 2-3 héten át.

Hozzávalók:

1 pohár kakukkfű
0,5l ásványvíz

Vegyünk egy pohárnyi száraz kakukkfüvet, törjük porrá, és öntsük le 0,5 l forrásban lévő ásványvízzel. Hűtsük le és szűrjük át. A szokásos fejmosás után ezt a levet vigyük fel a hajra, bugyoláljuk be a fejet meleg törülközővel 15 percre.

Hozzávalók:

250 g tök
1 ek olivaolaj
1-5 csepp bazsalikomolaj
1-5 csepp ylang-ylang olaj

Vegyünk 250-300 g tökhúst, reszeljük le apró lyukú reszelőn, nyomjuk ki a levét. Tegyünk hozzá 1 evőkanál olívaolajt, pár csepp bazsalikomolajat, pár csepp ylang-ylang olajat. Az így kapott masszát dörzsöljük be a haj tövébe, tekerjük be nejlonba (fóliába), és 30 percig hagyjuk a fejünkön, végül mossuk meg a hajunkat samponnal.

 

GYÓGYNÖVÉNYEK ZSÍROS HAJRA

A zsíros hajra nagyon jó hatással vannak a kén tartalmú fürdők. Ezek a gyógyfürdők helyreállítják a haj és a fejbőr normális működését. A sós víz is jótékony hatással van a zsíros fejbőrre. Mikor ilyen fürdőbe, vagy sós vízben úszunk érdemes alaposan megmosni a hajat.

A zsíros haj jellemzően matt fényű, hajmosás után kis idővel a haj összeragad, piszkosnak, ápolatlannak látszik. A zsíros hajhoz gyakran párosul zsíros korpa is.

Hozzávalók:
2 evőkanál csalán
2 evőkanál virágzó körömvirág
1 evőkanál tölgyfakéreg.
Leöntjük 1,5 l forró vízzel, hagyjuk állni 30 percig, szűrjük le, és néhányszor alaposan öblítsük át a hajunkat a keverékkel. Ezután nem kell a hajat folyóvízzel is leöblíteni.

Hozzávalók:

150 g fekete kenyér
öntsük le 0,5 pohár meleg kefirrel
adjunk hozzá 1 teáskanál ricinusolajt.
Mindezt alaposan keverjük össze. Az elegyet 30 percig hagyjuk állni, hogy a kenyér megdagadjon. A masszát hordjuk fel a haj teljes hosszára, és 20 perc múlva mossuk meg a hajunkat.

A hajmosás előtt a zsíros hajat be lehet kenni közönséges aludttejjel (házi tejből!) vagy kefirrel.
15-20 perc múlva lehet hagyományosan hajat mosni. Tisztítsunk meg egy narancsot, és a gerezdeket turmixoljuk össze. A narancspéphez adjunk 1 evőkanál mézet, és a kapott masszát a tiszta, jól kicsavart hajra hordjuk fel. Tekerjük be a fejet egy nejlonnal vagy polietilén fóliával, és fedjük be törülközővel. 30 perc múlva alaposan mossuk meg a hajunkat folyóvízzel.

Az öblítőszer elkészítéséhez 1-2 tasak zöld teát öntsünk le forrásban lévő vízzel és fedjük le.
2-3 perc múlva vegyük ki a tasakokat, és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni a teát. A jól megmosott, törülközőben jól kicsavart hajat alaposan öblítsük át a kapott lével, a végén ne mossuk le. A hosszú haj általában vegyes típusú, a tövénél zsíros, a végein pedig száraz, mivel a hajszálak nem tudnak teljes hosszukban bezsírozódni. Az ilyen típusú haj végei, mivel nem kapják meg a szükséges „kenést”, gyakran töredeznek. Ezeket a töredező végeket halolaj vagy ricinusolaj bedörzsölésével „meg lehet gyógyítani”.