Keserűdinnye, balzsamkörte eddig ismeretlen csodanövény

2015-08-15

A keserű dinnye (Momordica charantia) trópusi és szubtrópusi területeken Közép és Dél-Amerikában és Ázsiában honos. Minden növényi része keserű és alkalmas fogyasztásra, még a levelek is.  Gyógyászati alkalmazása elsősorban a cukorbetegség leküzdésére irányult. Emberi kísérletek folyamán kiderült, hogy a nyersen vagy gyümölcslé formájában fogyasztva jelentős mértékben csökkenti a vér glükóz szintjét. 2014-es klinikai vizsgálat során viszont kiderült, hogy a kapszulázott tabletta formájában fogyasztva semmilyen hatást nem váltott ki.

 

A klinikai vizsgálatok rámutattak, arra a tényre, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy egy adott gyógynövényt milyen formában fogyasztunk.

A különböző feldolgozási technológia miatt bizonyos hatóanyagok megsemmisülnek, ezért nem lehetnek hatékonyak.

Az amerikai Colorado Egyetem rákkutató központjában a kutatók azt tapasztalták, hogy a keserű dinnye rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és ezt minden mellékhatás nélkül fejti ki. A kutatás hasnyálmirigyrákban, emlőrákban, gyomorrákban, prosztatarákban, vastagbélrákban, és leukémiában szenvedőkre terjedt ki.

A keserű dinnye levéhez 5% vizet adtak és a rákos sejtek reakcióját vizsgálták. A tesztelés során kiderült, hogy 72 óra után az ASPC és Capan-2 tumorsejtek 90% ra csökkentek, és a BxPC-3 és MiaPaCa-2 sejtek 98-ra csökkentek. Azt tapasztalták, hogy a vérben történő glükóz jelentős csökkenése folyamán a rákos sejtek szó szoros értelemben éhen haltak.

Ez a lé olyan hatásos volt mint a kemoterápia,  csak mellékhatások nélkül.