Ez történik, ha villámcsapás ér

2015-07-25

A villámok 75%-a felhőn belül zajlik le. Villámcsapás zivatar előtt is lehetséges, ezért vegyük komoly figyelmeztető jelnek a sötét és magas viharfelhőket vagy az erősödő szelet. A villámcsapások 10%-a verőfényes, kék égbolt mellett következik be, a zivatarfelhőtől akár 15 km távolságban. Ha a villámlás után 30 másodpercen belül meghalljuk a dörgést, azonnal keressünk menedéket. Évente mintegy 2000 embert ér villámcsapás, ezeknek 25-33%-a halálos.

Közvetlenül a villámcsapás előtt sercegést vagy recsegést lehet hallani, és bőrünkön felállhat a szőr vagy bizsergést érzünk rajta. Ha ilyenkor csoportban vagyunk, szóródjunk szét, és guggoljunk le úgy, hogy az egyes emberek között legyen 4-5 méter távolság. Ilyenkor, ha az egyik csoporttagot villámcsapás éri, a többiek segíteni tudnak rajta.

A villámcsapás ún. áramjegyet hagy maga után: az áram ki- és belépési helyén világos színű, faág alakú bőrelhalás marad. Ezt ugyanúgy kell kezelni, mint más égést.

villamcsapott ember

Hogy elkerüljék a villámcsapást az emberek a magashegységekben a kőből, palából rakott háztetők tetejére ültettek kövirózsát. Innen ered a mennykővirág, égdörgőfű elnevezés is, de a latin neve Sempervivum tectorum és ebből a tectorum szó jelentése is: háztetőké.

kövirózsa háztetőn kövirózsa háztetőn1 kövirózsa háztetőn2 kövirózsa háztetőn3

kövirózsa
A kövirózsa örökzöld, pozsgás növény, húsos, ovális, szürkészöld, csúcsain sötétebb színű levelekkel. Sárga vagy rózsaszínű csillag alakú virágai június-júliusban a 15-20 cm magasra növő száron nyílnak. Egyetlen vadon élő védett állománya a Villányi-hegység mészkőszikláin fordul elő.

A kövirózsa gyógyhatása:

Ezt a csodálatos növényt, nem csak a villámcsapás megelőzésére, de a villámcsapás utáni égések kezelésére is használták.
A népi gyógyászat a levelének nedvét használja égési sebek, fülgyulladás, szemölcs rovar és csaláncsípések, övsömör, vágott sebek kezelésére. A leveleiben rejlő hatóanyagok: cseranyagok, nyákanyagok, gyümölcssavak, flavonidok, C-vitamin miatt ma már a kozmetikai ipar is használja. Krémbe keverve például a szeplők, bőrelszíneződések halványítására, futószemölcsök kezelésére is kiválóan alkalmas. Ismert baktérium és vírusölő hatása is.

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
folyóbap
Vigyázz! Könnyen elveszítheted férfiasságodat

A férfiak többsége nem is gondolná, hogy milyen könnyen elveszítheti férfiasságát. Egy rossz döntés és nincs visszaút.  A könnyelmű turista...

Close