Ezt tudnod kell, ha strandra mész!

2015-07-16

Több mint 75 féle humán papilloma vírus létezik, mely a bőr felhám rétegén átjutva a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyeknél szaporodásnak indulnak.  A HPV  rendkívül fertőző  könnyen elkapható akár egy rosszul fertőtlenített lábmosóba léve, más fertőzött személy papucsának a használatával is. Ha strandra megyünk, figyeljünk az állandó papucs használatára. A vírus lappanghat akár 1 évig is ezért gyakori, hogy idővel az egész család megfertőződik.

A szemölcs leggyakrabban nyáron jelentkezik. Nem jelent komoly egészségügyi problémát, de még akkor is javasolt kezelni, ha nem okoz kényelmetlenséget vagy fájdalmat. Ennek oka banális: a szemölcsök fertőznek, és közvetlen érintkezéssel is könnyen továbbterjed a vírus, akár a test további pontjaira, akár más személyekre is.

 
 

Mi is az a szemölcs?

 
 

A szemölcs jóindulatú bőrdaganat, mely egyedül vagy csoportokban bárhol előfordulhat a testen. A papilloma vírus különböző fajtái okozzák, melyek parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve szemölcsképzést indít be.

 
 

Mikor lehet szemölcsünk?

 
 

A közönséges szemölcs inkább tavasszal és nyáron jelentkezik, de előfordulhat, hogy télen, mikor az immunrendszerünk le van gyengülve, megjelenik.

 
 

Ám az emberek leggyakrabban strandolás közben kapják el a vírust, mely a víz által megpuhított bőrbe könnyen bejut.

 

Ezért is fontos, hogy mikor szemölcsünk van, kerüljük a strandokat, és az uszodákat.

 
 

Hogy néz ki a szemölcs?

 

A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcse, amely nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül (például bereped). Szemölcs általában halvány, bőrszínű, durva felszínű, körülírt kinövés, sötét felszíni kapillárisokkal. A környező ép bőr ráncai nem folytatódnak a szemölcs felszínén. A közhiedelemmel ellentétben a szemölcsök felszínes kinövések, nincsenek csontig lehatoló gyökereik.

 
 

szemölcs

 
 

Mikor és hogyan kezeljük?

 

A szemölcsök kezelés nélkül évekig megmaradhatnak, máskor spontán, nyom nélkül eltűnnek. A szemölcsök ellen alkalmazott orvosi kezelések nem csupán fájdalmasak, de heget hagynak maguk után, valamint a beavatkozást követően a szemölcs gyakran kiújul. Éppen ezért egyrészt jó, ha tisztában vagyunk néhány megelőzési módszerrel, valamint egy-két házi praktikával, melyek segítségével elkerülheted a problémát, illetve fájdalommentesen szabadulhatsz meg tőle.

 
 

Elszigetelés

 

Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint még a krioterápiánál is hatékonyabb, ha a szemölcsöt szorosan leragasztjuk. Akkora ragtapaszt használjunk, amely éppen lefedi a szemölcsöt, és hagyjuk rajta hat napig. A tapasz eltávolítása után néhány percre áztassuk vízbe a területet, és egy kefével vagy habkővel reszeljük le a vastag, elhalt bőrréteget. Hagyjuk szabadon a szemölcsöt éjszakára, majd reggel kezdjük újra a kezelést, és ismételjük egészen addig, amíg a szemölcs el nem tűnik. Vigyázat! Ha a szemölcs az arcon vagy a nemi szervek környékén helyezkedik el, forduljunk inkább orvoshoz!

 
 

Gyógynövényekkel a szemölcs ellen

 

  • Tegyünk frissen zúzott fokhagymát közvetlenül a szemölcsre, és kötözzük be. A szemölcs hólyagosodni kezd, és egy hét leforgása alatt leesik. Cseréljük mindennap a kötést és a fokhagymát, ügyelve, hogy ez utóbbi ne érintkezzen a környező egészséges bőrrel. Gyógynövényszakértők azt is javasolják, hogy nyers fokhagyma fogyasztásával vagy naponta 3 fokhagymakapszula szedésével segítsük az immunrendszert a vírus legyőzésében.

    • Tépjünk le egy szál gyermekláncfüvet, törjük el a szárát, és csepegtessük tejszerű nedvét a szemölcsre. Ismételjük minden nap. Ily módon enyhe irritációt váltunk ki, arra ösztönözve az immunrendszert, hogy legyőzze a szemölcsöt okozó vírust. Vigyázat! Ne használjunk gyomirtóval kezelt gyermekláncfüvet.
      • Az előzőhöz hasonló módon a kertünkben növő vérehulló fecskefüvet is használhatjuk a szemölcsök eltüntetésére. Tépjük le a növényt, és a szárából előbukkanó narancssárgás nedvet kenjük a szemölcsre.
        • Az egyik népi gyógymód szerint a szemölcsöt egy lédús, frissen levágott nyers burgonyaszelettel kell bedörzsölni. (Régen úgy hitték, hogy ez a praktika csak akkor működik, ha utána elássák a burgonyát.)
          • Egy héten át mindennap zúzzunk össze egy friss bazsalikomlevelet, majd vízálló ragtapasszal rögzítsük a szemölcsre. A fűszernövény vírusölő anyagokat tartalmaz.
            • Ha tudunk szerezni egy apró nyírfakéreg darabot, nedvesítsük be egy kevés vízzel, és ragtapasszal erősítsük belső részével lefelé fordítva a szemölcsre. A kéreg szalicilsavat tartalmaz, amelyet sok vény nélkül kapható szemölcs elleni készítményhez is felhasználnak.
              • Ragtapasszal rögzítsünk egy citromhéj darabot a szemölcsre minden este, lefekvés előtt. A héj egy olyan vegyületet tartalmaz, amely fokozatosan eltünteti a szemölcsöt.  A héjban található olaj fertőtlenítő hatású.

                 
                 

                Egyéb megoldások

                • Zúzzunk porrá néhány C-vitamin-tablettát, keverjük össze annyi vízzel, amennyit felvesz, és kenjük a szemölcsre. Fedjük be ragtapasszal. A tabletta, magas savtartalmának köszönhetően, segít eltávolítani a szemölcsöt, és a vitamin a vírus ellen is felveszi a harcot.
                • A papaja egy olyan enzimet tartalmaz, amely lebontja az el­halt szövetet. Ejtsünk apró bemetszéseket egy éretlen gyümölcs héján, gyűjtsük össze a kiszivárgó folyadékot, és hagyjuk meg­szilárdulni. Keverjük össze vízzel, majd kenjük a szemölcsre reggel és este.
                • Naponta többször kenjünk a szemölcsre aranypecsétfű-tinktúrát. Ez a gyógynövény különféle baktérium- és vírusölő összetevőket tartalmaz.

                Hogyan tudjuk megelőzni?

                • Az uszodában és az öltözőben viseljünk szandált vagy papucsot. A szemölcsöt okozó vírus általában meleg, nyirkos környezetben szaporodik.
                • Mindig alaposan töröljük szárazra a talpunkon, illetve a kézfejünkön található szemölcsöket, hogy csökkentsük a vírus terjedésének veszélyét. Amikor a szemölcsök nedvesek, jobban fertőznek.
                • Ne vakarjuk a szemölcsöt, nehogy átvigyük más bőrfelületekre is a fertőzést.