Így készül a legfinomabb naspolyalekvár?

2015-11-12


Mivel a naspolyának meglehetősen nagy a pektin tartalma, ezért kiváló minőségű lekvár, zselé készíthető belőle.

medlar-jelly-mi

A naspolya akkor ehető, mikor már a dér megcsípte és már szinte puha a gyümölcs belseje annyira, hogy szinte ki lehet szippantani belőle lé formájában. Gyakran készítenek belőle zselét, mivel gyönyörű színe és ízvilága jól passzol sertéssültekhez, vagy sajtokhoz.

 Hozzávalók:

2 kg érett naspolya
1 kg kristálycukor (lásd alább a pontos mennyiségét)
½ citrom héja

Távolítsuk el a naspolya héját és magjait, majd tegyük egy nagy edénybe.  Öntsük fel hideg vízzel, forraljuk fel, majd főzzük puhára, kb 1 óra. Miután egy órán keresztül főztük öntsük a keveréket egy egy áteresztő vászonba (sűrű géz) függesszük fel egy tál fölé, így a felesleges lé kicsöpög.

Másnap, mérjük le pontosan 600 ml naspolya levet és adjunk hozzá 450 g cukrot. Rakjuk a levet egy nagy edénybe forraljuk fel és adjuk hozzá a kimért cukrot és a citrom héját. Erőteljesen forraljuk 7-10 percig. Majd öntsük óvatosan sterilizált üvegekbe és fedjük le. Mivel a naspolyának magas a pektin tartalma, ezért egy kocsonyás naspolya zselét fogunk kapni.

A naspolya zseléből Malajziában egy különleges desszertet készítenek, melybe egy gyógynövény az osmathus szárított virágát szórják bele, ezáltal alakul ki  egyedi íze.

naspolya-zselé-800-531

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
ánizs
Ánizs

Közönséges ánizs, illatos ánizs. Pimpinella anisum L. (Anisum vvlgare Hqffm.) Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk...

Close