Aranyvessző daganatellenes hatása

2015-08-31

A Dél Illinoisi Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunológiai részlegén kutatást végeztek prosztata tumorsejtekkel kapcsolatosan. A kísérlet során az aranyvessző hatását vizsgálták, hogy mennyire hatásos a tumorsejtek vonatkozásában.  A közönséges aranyvesszőt mint egy gyulladáscsökkentőt használjuk különféle húgyúti megbetegedéseknél, beleértve a prosztata megbetegedést is. A személyes tapasztalatok során többen  beszámoltak a növény antibakteriális, görcsoldó, szélhajtó tulajdonságáról.

A vizsgálatban a daganatellenes tevékenységére koncentráltak a kutatók, hogy az aranyvessző milyen citotoxikus hatást gyakorol a különböző tumoros sejtek tekintetében. A növény leveleit használták fel, melyből extraktumot készítettek. Ez a kivonat citotoxikus aktivitása hatásosnak bizonyult a különböző tumorsejtek, beleértve  az emberi prosztata (PC3) mell (MDA435), melanoma (C8161), és kissejtes tudőkarcióma (H520) tekintetében.

A vizsgálatban patkányoknak és egereknek szájon át napi 3 alkalommal aranyvessző G-100 kivonatot injektáltak. A daganat mérete 25 napon keresztül mérésre került, a tumor növekedése megállt, a kivonat képes elnyomni a tumor növekedését,  5mg/kg dózis mellet minden mellékhatás nélkül. Az aranyvessző ígéretes daganatellenes szernek tekinthető. További humán  kísérletek szükségesek a megfelelő gyógyszer kifejlesztéséhez.

Forrás: pubmed

   

  3 Hozzászólás

  Read more:
  Egy ország, ahol nincsen demencia.

  A demencia és az  Alzheimer-kór (AD) egy globális probléma, mely aggodalomra ad okot. 60 éves kortól, sok embernél tapasztalható a...

  Close