Kisvirágú füzike a férfiak megmentője

2015-10-29

A kisvirágú füzikével több vizsgálatot is végeztek. Először 1986. évben jelent meg hivatalos szakmai folyóiratban cikk a kisvirágú füzikével kapcsolatosan. A kísérletet Hiermann A. Juan H. Sametz W. végezték el állatokon. A publikácó szerint a növény pontos hatóanyag összetételét még nem tudták analizálni, viszont a kísérlet pozitív eredményeket hozott. Szükségesnek látták további részletesebb kutatás elindítását a kisvirágú füzikével kapcsolatosan.

A mai napig 17 publikáció született a füzike fajok vizsgálatával kapcsolatosan. Ezen vizsgálatok mindegyike a kisvirágú füzike jótékony hatásáról számolt be.

2009. évben a Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézetében végeztek vizsgálatokat, melynek eredményeképpen megerősítésre került a kisvirágú füzike gyulladáscsökkentő hatása.[1]

Ebben a kísérletben igazolást nyert, hogy a kisvirágú füzike gazdag flavonoidokban.

Polifenolokban:
Oenothein-B Ellág és gallotanin származékok
Kávésav – pentóz észter
Klorogénsav
Miricetin-3-O-hexóz-gallát
Miricetin-3-O-hexozid
Kvercetin-3-O-hexóz-gallát
Ellágsav-pentozid
Miricetin-3-O-pentozid
Miricetin-3-O-ramnozid
Kvercetin-7-O-glükuronid
Ellágsav-hexozid
Kvercetin-3-O-pentozid
Kempferol-3-O-hexozid
Kempferol-7-O-glükuronid
Kvercetin-3-O-ramnozid
Kempferol-3-O-ramnozid

Fitoszterolokban:
β-szitoszterol

Antioxidáns hatását vizsgálva a kisvirágú füzike rendelkezett a legmagasabb antioxidáns hatással. A kisvirágú füzikében lévő hatóanyagok által kifejtett sejtvédő hatás vizuálisan is megfigyelhető volt. Megfigyelhető volt továbbá a COX enzim gátló aktivitás ( gyulladáscsökkentő aktivitás), továbbá megállapítást nyert, hogy nem befolyásolja receptoriális szinten a sztereoid hormonháztartást.

2013. évben Ausztráliában végeztek  kísérletet. A vizsgálat arra irányult, hogy igazolható a kisvirágú füzike jótékony hatása. A csoportban 57 prosztata jóindulatú megnagyobbodásban szenvedő beteg vett részt. Három hónapos használat után kimutatható volt, hogy a kisvirágú füzikét tartalmazó terméket szedők tünetei jelentős mértékben javultak.

Összefoglalva elmondható, hogy a kisvirágú füzike szervezetünkre jótékony hatást gyakorol. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása kimutatható.

   

  Close
  Please support the site
  By clicking any of these buttons you help our site to get better
  Ezt olvastad már?
  Apró szulák, folyófű, folyondár. Convolvulus arvensis
  Szulákfű

  Apró szulák, folyófű, folyondár. Convolvulus arvensis A szulákfélék (Gonvólvulaceae) családjába tartozó, szántókon, parlagokon, utak mentén, kerítéseken, há­ zak körül sokfelé...

  Close