Bali, ahol a népi gyógyítás örök

2015-09-23

Bali egy kis sziget Indonéziában. Az istenek szigetének is nevezik. A világ egyik legzöldebb szigete. A sziget az Ízek imák szerelmek film helyszínéül szolgált, melyben Julia  Roberts rátalált Önmagára és megtalálta nagy szerelmét.

izek_imak_szerelmek_13

Amennyiben Balira utazunk mindenképpen nézzük meg a helyi látványosságokat, de fordítsunk időt arra is, hogy megismerjük Bali régi gyógymódjait és gyógynövényeit.

bali9

Balin hűen őrzik a gyógyítás ősi formáját és nagy becsben tartják a helyi szellemi vezetőt a sámánt.

bali6

A spiritualitás mellett a gyógynövények erejét is használják a gyorsabb felépülés érdekében. Érdemes ellátogatunk a helyi gyógyítóhoz, aki szívesen nyújt tanácsot, hogy milyen betegségre milyen gyógynövényt használjunk.

bali8

 

Érdemes részt vennünk egy gyógynövény sétán, mely a Puri Lukisan Múzem előtti Ubud főútról indul.

A séta 3 órás, közben egy étteremben is megpihenhetünk, ahol helyi specialitásokkal ismerkedhetünk meg.  Továbbá betekinthetünk a helyi mezőgazdaság fő termékének számító rizstermesztés folyamatába. Megtudhatjuk, hogy a fiatalok hogyan kapcsolódnak a földhöz és a természethez, hogyan próbálják megtartani a hagyományos régi értékrendet. Láthatjuk, amint az idősebb generáció tanítja a fiatalokat, hogy milyen gyógynövényt milyen betegség esetén használjanak.

bali7

A sétánk során számos egzotikus gyógynövényt ismerhetünk meg, mint például a kurkuma

  A kurkumán kívül még láthatunk citronellát, ylang-ylang, thai bazsalikomot, vagy a pacsulit. Igen  a pacsulit. Ugyanis a pacsuli egy növény, melyből a balinézek sampont készítenek. A pacsuli (Pogostemon cablin avagy Pogostemon patchouli Pellet. avagy Pogostemon heyneanus Benth.) azárvacsalánfélék családjába tartozó büdösmenta nemzetség leghíresebb képviselője, a róla elnevezett pacsuliolaj alapanyaga. Neve a tamil ‘patch’ (zöld) és ‘ilai’ (levél) szavakból származik.

  A régi értékek megtartása révén számos turistát vonz Bali szigete. Évente több millió turista szeretné megismerni a balinézeket. Van aki a lelki békéjéért, van aki a gyógyulásért, van aki a pihenésért vág neki a nagy útnak.

   

   

  Close
  Please support the site
  By clicking any of these buttons you help our site to get better
  Ezt olvastad már?
  dió
  Diófa

  Kulcsos dió. Juglans regia L. Diófafélék (Juglandaceae). A diófa egyike azoknak az értékes növényeknek, amelynek minden részét hasznosítjuk. Nem csupán a...

  Close