Az utolsó gyógyító

2016-10-13

A Sínai-félszigeten él Haj Ahmed Mansour el Diguni  vagy közismertebb nevén Dr. Ahmed az utolsó olyan gyógyító, aki a félszigeten élő gyógynövényekről mindent tud. Sajnos a helyi beduinok száma jelentős mértékben csökkent az elvándorlás miatt. A hagyományos életmódot választók számára már csak Dr. Ahmed maradt, aki a betegségben szenvedőket gyógyítja.

sinai

Sokan nem is gondolnák, hogy egy sivatagban több száz gyógynövény él, közülük olyan ritkaságok, melyek 10 évente egyszer jelennek csak meg.

09-bedouin-medicinal-herbs-200x149  11-bedouin-medicinal-herbs-200x149 12-bedouin-medicinal-herbs-200x149

Dr. Ahmed Elmondása szerint a sivatagban minden gyógynövény megtalálható, mely képes minden betegséget gyógyítani

 

Több száz gyógynövény található a Sínai-félszigeten, melyet a beduinok a mai napig használnak.  Ha Dahab-ban jársz mindenképp ki kell próbálni a gyógyteát.

Santolina chamaecyparissus- Cotton lavender- Gyapot levendula

A növényt fejfájásra és megfázásra alkalmazzák. Csökkenti a vércukorszintet, ha azt legalább 4 napig fogyasztják, ezért cukorbetegség esetén is alkalmazzák.

gyapotlevend

gyapotlevendula, cotton-levender

 

Artemisia absintium- Fehér Üröm

Gyomorrontás esetén használják. Ezt a növényt Magyarországon is használjuk. Magukban vagy teakeverékekben étvágygerjesztő, emésztést serkentő, szélhajtó, bélféregűző, epeműködést serkentő teák készítésére használjuk.

feherurom

Fehér üröm

 

Anthemis cotula- Büdös kamilla-Rubayaan-stinking chamomile

Szembetegségek esetén használják.

büdöskamilla

Büdös kamilla

 

Artemisia judaica- Buaytharaan- Judean Üröm

Gyomorbántalmak esetén használják. Megöli a bélférgeket, parazitákat. Antioxidáns hatás erőteljesen érvényesül ennél a növénynél

artemisajudaica

Júdean üröm

 

Pulicaria incisa – shay al-jabal- Rabul

Ez a növény Magyarországon nem ismert és még  az angol neve is nehezen meghatározható. A  Sínai-félsziget déli részén találkozhatunk vele Dahab környékén.  A helyiek hegyi teának nevezik. Erős antioxidáns hatása van. A helyiek nátha és ízületi fájdalmak esetén használják.

 

pulicaria-incisa

Pulicaria Incisa

 

 

https://permacultureglobal.org/post_projects/3877

Medicinal Herbs Sinai

 

Read more:
Háromszínű árvácska. Viola tricolor L. Mezei árvácska. Viola arvensis Murr.
Vadárvácska

Háromszínű árvácska. Viola tricolor L. Mezei árvácska. Viola arvensis Murr. Az ibolyafélék (Violaceae) családjába tartozó, erdőkben, füves helyeken, megmunkált talajokon...

Close