Amire a nőknek nagyon figyelni kell nyáron

HÚGYÚTI FERTŐZÉS

 

A nyári időszakban a természetes és mesterséges vizekben élő kórokozók húgyhólyag-gyulladást ( hólyaghurut) okozhatnak, mely a fertőzést követően  később is jelentkezhet.

Ezt a kellemetlen tünetekkel járó betegséget kezelni is, megelőzni is lehet. A nők többsége az élete során legalább egyszer átesik az úgynevezett felfázásos betegségen, mely egy sor kellemetlen dologgal jár, mint például: görcsös vizelési inger, mely azonban nem jár csak kevés vizelettel. Előfordul, hogy pár csepp vizelet ürül, melyet erős égő, szúró fájdalom kísér, időnként vérvizelés is lehetséges. Ha a fertőzés a vesét is eléri akkor láz is kialakulhat.

A tünetek megjelenésekor fontos a teljes vizelet, üledékvizsgálat elvégzése, súlyosabb tünetek, visszatérő fertőzések esetében a kezelőorvos általában vizelettenyésztést  kér a laboratóriumtól,  még a kezelés megkezdése előtt. Általában a kezelést antibiotikum felírása jelenti az esetek 80%-ban. Fontos felhívni a figyelmet a megelőzésre, melynek fontos feltétele a nagy mennyiségű folyadékbevitel.  A folyadék lehet víz, vagy akár gyógytea.

 

HÚGYÚTI FERTŐZÉSRE AJÁNLOTT GYÓGYNÖVÉNYEK

  Hólyaghurutra / húgyhólyaggyulladásra ajánlott teakeverék

  10g Tarackgyökér
  10g Nyírfalevél
  10g Mezei Zsurló
  10g Porcikafű
  10g Cickafark
  20g Kamilla
  20g Apróbojtorján

   

  HÜVELYI FERTŐZÉS / FEHÉR FOLYÁS

   

  A hüvelygyulladás jellegzetes tünete a viszketés, érzékenység, sűrű, fehér, szagtalan folyás A betegség kialakulását alapvetően a hüvely pH értékének megváltozása indítja el. Ugyanis a hüvely pH értéke képes megvédeni a kórokozóktól a hüvely falát és minden betolakodó baktériumot. A táplálkozási szokások például a jelentős mértékű cukorfogyasztás, illetve a stressz befolyásolhatja a hüvely pH értékét és ezen változás következtében a baktériumok könnyen megtelepedhetnek és elszaporodhatnak a hüvelyben, ami gyulladást okoz. Jót tehet egy egyszerű sós fürdő, vagy gyógynövényes ülőfürdő.

   

  HÜVELYI FERTŐZÉSRE AJÁNLOTT GYÓGYNÖVÉNYEK

   

    

    

   HÜVELYGYULLADÁSRA / FEHÉR FOLYÁSRA ajánlott teakeverék

   30g Árvacsalán
   15g Diólevél
   10g Vadárvácska
   10g Rozmaring
   10g Zsálya
   10g Kamilla
   10g Fűzfakéreg

    

   One Reply to “Amire a nőknek nagyon figyelni kell nyáron”

   1. “Ez aztán pompás hír!” Itt a nyár, szóval be kell valami gyógynövényt szereznem ez ellen. Nem tudjátok hol kaphatok ilyet?

   Comments are closed.