Acsalapu

2015-01-07

Közönséges acsalapu, kalaplapu, nagy szattyú. Petasites hybridus Sch. (Petasites officinalis Mnch). Fészkesvirágzatúak családja (Compositae). Hegyvidéki patakok mentén, forrásos, vizenyős helyeken termő, kétlaki, évelő növény. Gyökértörzse hengeres, he­lyenként csomós, amely gyak­ran üreges, fás, kívül barna,belül fehéres színű; belőle hosszú, egészen ujjnyi vastag tarackszerűen kúszó gyökerek erednek. Szára tőkocsányszerű, csak pikkelylevelek vannak rajta. Virágzata a levelek megjelenése előtt fejlődik. Termős virágzata a nyílás kezdetén 20—30 cm magas, majd termésérésig a szára a méterig is megnyúlik. Csúcsán a fészkes virágzatok nagy fürtben állnak; a virágok hússzínűek. A porzós virágzat az előbbinél kisebb termetű; virágai több­nyire fehérek. A levelek tőállásúak, nyelük 50—70 cm hosszú; lemezük kerek, szív alakú, átmérőjük gyakran a fél métert is meghaladja, szélük egyenlőtlenül fogazott, felszínük sötétzöld, fonákuk szürkésmolyhos, erezetük tenyeres, nyelükbe három főér fut össze. A levélnyél belső oldala mélyen csatornás.

Március—április a virágzás ideje.

A növény legfeljebb 5 cm-es hosszú nyélrésszel gyűjtött fej­lett, ép levelei (Petasitidis fólium), valamint az ősztől tavaszig gyűjtött gyökérzete (Petasitidis radix) adják a drogot. A friss levelekből kb. 6 kg, gyökérzetből pedig kb. 5 kg szükséges 1—1 kg száraz áru előállítására.

Összetevők:

Fő összetevő: Petasin, Isopetasin. Egyéb összetevők:  inulin, pektin, kolin, egyéb glikozidák, keserűanyag, nyálka, cseranyag, kevés illóolaj, zsír és szénhidrát.

Felhasználása

Hatása nyálkiválasztást elősegítő, izzasztó és köhögéscsillapító. Teáját légzőszervi megbetegedések ellen, főleg pedig aszt­más bántalmak enyhítésére, a légzés könnyítésére használják eredménnyel. Főzetét külsőleg torokgyulladás ellen öblögetőül is alkalmazzák. A levéldrog a gyökérdrogét megközelítő hatóanyagokon kívül főleg sok nyálkát tartalmaz. Teája köptető, izzasztó, ideges fej­fájást, migrént szüntető háziszer. A friss leveleket a népi gyó­gyászatban gyulladások és kelések borogatására is használják. Az acsalapu nem tévesztendő össze a martilapu és a bojtorján­ lapu gyógynövényekkel.

Teakészítés:

Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tűzről és tegyen bele 1 teáskanál acsalapugyökeret. Fedje le és hagyja állni 30 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A betegség súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl. vagy 8 dl. vízbe 2-3 púpozott teáskanál acsalapugyökérrel. Külsőleg alkalmazva 5 dl. vízből és 2 púpozott evőkanál acsalapugyökérből készítsen forrázatot. A tea csak mézzel édesíthető. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra. Egy kúra ideje 2 hét. Folytatni csak 5 nap szünet után lehet. A teához zöldség és gyümölcsételek fogyasztása javasolt. FIGYELEM! A tea erős hatású. Túladagolása émelygéssel, hányással kezdődik.

Egy csapott teáskanál acsalapu gyökeret 1/4 liter vízben, egy éjszakára beáztatunk, reggel felmelegítjük és leszűrjük.

4 dl forralt vízbe 1 teáskanál acsalapu gyökeret számítsunk. 30 percnyi áztatás után leszűrjük. Ez egynapi adag, melyből először éhgyomorra kell fogyasztani, majd minden étkezés előtt fél órával. A teát csak mézzel édesítsük.