Közönséges aggófű

2015-01-12

Közönséges aggófű, pihésfű. Senecio vulgáris L. Fészkes virágzatúak családja (Compositae). Erős hatású!
Nitrogéndús, általában kövér talajon, kertekben, kapásokban, tarlókon, ugarokon termő, fiatalon pelyhes-szőrös, később
kopasz, dús virágzatú, igen lágy szárú, egy- vagy kétéves növény.
Szára egyszerű vagy bokros, egyenes vagy hajladozó, 20—40 cm hosszú. Levelei 3—7 cm hosszúak, hosszas fordított tojásdad kerületűek, öblösen durván fogasak, kékeszöld színűek, az alsók nyelesek, a felsők ülők. A virágfészkek kicsinyek, elnyílásuk előtt henger alakúra keskenyedők, fészekpikkelyeik közül a külső őrvben elhelyezkedők fekete csúcsúak. A virágok sárgák, gyorsan elvirítók. A termések fehér bóbitásak. Tavasztól őszig virágzik.

A növény egész föld feletti, virágzása kezdetén gyűjtött része (Senecionis herba)szolgáltatja a drogot.Kb.7 kg friss anyagból kapunk 1 kg szárazat.

A gyűjtött anyagot jól bemelegedő padláson minél gyorsabban kell megszárítani. A későbben, a teljesen kinyílt virágzásban gyűjtött vagy lassan szárított hajtásokon a virágzatok a száradás folyamán elnyílnak, a fészkekben a termések megérnek,fehér szőrbóbitásak lesznek. A sok szőrbóbita az áru tetszetősségét nagymértékben csökkenti. (A fészkes virágzatú gyógynövényekre jellemző, hogy virágos hajtásukon begyűjtésük után is a virágok még tovább nyílnak, fejlődnek, sokszor még el is virítanak. Ezért szükséges a fészkesvirágzatúak hajtásait a virágzás kezdetén gyűjteni.)

Összetevők:

A drog összesen 0,5% szenecionin- és szenecin-alkaloidát, rutint, C-vitamint stb. tartalmaz. (A szenecionin májméreg!)

Felhasználása:

Hatása görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, rendellenes havi vérzéseknél vérzéscsillapító, fájdálomenyhítő. Gyógyszerkészítményeket  állítanak elő belőle.

Háziszerként erős hatása miatt csak külsőleg szabad használni : érzékeny, vérző foghús öblögetésére, valamint fájdalmas aranyeres bántalmak esetén ülőfürdőként vagy borogatóul.