Fontainea Picrosperma, blushwood, Hylandia dockrillii

2015-08-28

Fontainea Picrosperma vagy Blushwood  vagy Hylandia dockrillii egy Ausztráliában Queenslendben őshonos növény. Ezidáig ismeretlen növény az Észak-Queensland őserdejében található. A növény olyan hatóanyagot tartalmaz, mely képes lehet a rákos sejtek elpusztítására. A növény pontosabban az Atherton-hátság területén található. A hatóanyag pedig a a fa gyümölcsének magjából vonható ki.  Mivel a növény kizárólag Ausztráliában őshonos, ezért kutatást más országokban ezidáig ezzel a növénnyel kapcsolatosan nem végeztek.

 

2014. október 01-én jelent meg az első komoly kutatási eredmény

A tanulmány vezető szerzője Dr. Glen Boyle. QIMR Berghofer Medical Research Institute kutatója.

Az előzetes vizsgálatok szerint egyetlen injekció elpusztította a rákos sejtek több mint 70%-át.  A befecskendezést követő 5 percen belül megjelent egy olyan terület, ami egy zúzódásra hasonlított.

24 óra elteltével a daganat befeketedett és pár nappal később  varasodás volt tapasztalható, majd a bőrrák 1,5 hét múlva leesett. A kutatók úgy vélik a hatóanyag képes a tumor vérellátását megszüntetni, ezáltal a tumor elhal. Ezért látható zúzódás-szerű állapot.

Úgy tűnik ez ahhoz vezet, hogy a szervezet aktiválja saját immunrendszerét, ami megtisztítja a szervezetet a ráktól

 

Az állatorvosok elkezdték használni 300 rákos állat kezelésénél, köztük kutyák, macskák és lovak kezelésénél.

A hatóanyag az EBC-46 nem volt hatásos a rák előrehaladott állapotánál, ahol  a daganat a test más részeire is átterjedt az úgynevezett metasztázisos melanóma esetén. A gyógyszer fejlesztés alatt áll, melyet a QBiotics leányvállalata az Eco Biotics kordinál.

Az EBC-46 vegyületet a Fontainea picrosperma, kutyatejfélék közé tartozó növényből állítják ellő. A növény magjait az állatok nem fogyasztják, ezért arra következtetésre jutottak, hogy a növény magja erős hatású vegyületet tartalmazhat. Ezek után kutatva bukkantak az ECB-46 vegyületre, mely egy forbol-észter típusú, igen irritáló és mérgező vegyület. Az ilyen szerkezetű és hatású anyagok jellemzőek a növénycsaládra, ezért a kutyatejféléket a népi gyógyászat általában mérgező, bőrgyulladást okozó növénynek tartja. A forbol-észterek iránti érdeklődés akkor élénkült meg, amikor a vegyületcsoport egyik tagját, areziniferatoxint hatásosnak találták az ún. vanilloidreceptorokon, és erre alapozva egy, a jelenlegiektől teljesen eltérő módon ható gyulladáscsökkentő hatóanyagtípus fejlesztésébe kezdtek (ezek a kutatások még nem hoztak teljes áttörést).

A kutató kifejtette, hogy a hagyományos kemoterápiás kezelést nem válthatja ki ez a gyógyszer.  A gyógyszernek még több humán klinikai vizsgálaton kell bizonyítania, hogy  forgalomba kerülhessen. Az EBC-46 olyan személyeknél lesz alkalmazható, ahol a kemoterápia már nem működik, illetve idős betegeknél akiknek a szervezete nem képes elviselni egy kemoterápiás kezelést.

Forrás:  plosone.org, theguardian.com