Bodza

2015-03-27

Fekete bodza, fái bodza. Sambucus nigra L.

A bodzafélék (Caprifoliaceae) családjába tartozó, mindenhol elterjedt, helyenként nagy állományban termő cserje vagy néha fa. Levele páratlanul szárnyasán összetett, rendszerint 5 levélből áll. A levélkék hosszas tojásdadok, kb. 10 cm hosszúak, kihegyezettek, fűrészes fogúak. Virágzata az ágak végén álló, szétterült, dús virágzatú bogernyő. A virágok aprók, sárgásfehérek, jellemző, kellemes illatúak; május—júniusban nyílnak. Termése 6—8 mm átmérőjű, gömbölyű, feketéslila színű, lilásvörös vagy zöld nedvű, három csontáru bogyó. íze édes-savanykás. A bodzának üdén nyíló virágzatát és az érett termését kell gyűjteni. A bodzavirág gyűjtését és megszárítását nagyon gondosan kell végezni, hogy az eredeti szép világossárga színét megőrzött áru váljék belőle. A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgezőek! Tehát közvetlenül az elágazások kezdeténél kell a virágernyőket a kocsányról lecsípni. A virágzatokat minél rövidebb időn belül meg kell szárítani, mert ez a biztosítéka az eredeti világos színük megőrzésének. A friss virágot nem szabad a gyűjtőzsákba erősen begyömöszölni, mert összezúzódik, s amikorra megszárad, már meg is barnul. A huzamosabb ideig zsákban vagy halomban tartott, befülledt virágokból sem lehet már szép, világos színű árura számítani. A szárításra tágas és jól bemelegedő padlásokat kell kiválasztani. A padlásteret jól ki kell használni, ezért célszerű egymás mellé és egymás alá sűrűn kifeszített dróttal vagy zsineggel behálózni, s majd a virágzatot azokra felaggatni. így szárítható meg a bodzavirág a legrövidebb idő alatt és a legjobb minőségben. A padlás padozatára, valamint szárítókeretekre is lehet teríteni, de sohasem rétegesen, hanem a virágzatokat szétterülten egymás mellé helyezve.

Gyűjtés

virág /május-július
bogyó / augusztus-szeptember

A virág akkor kellően száraz, ha a próbánál a vastagabb kocsányok is pattanva eltörhetők. Kb. 6 kg friss virágból lesz 1 kg száraz. A bodzabogyót érett állapotban kell gyűjteni. Szintén fürtösen kell szedni és ugyancsak felaggatva megszárítani. Szárítható napon is; nagyobb arányú gyűjtésnél pedig téglagyári szárítót célszerű igénybe venni. A bogyót „borsszárazra” kell szárítani, majd a kocsányokról lemorzsolni. A bogyókhoz hullott kocsánytöreket többszöri átrostálással lehet eltávolítani. Kb. 5 kg fürtösen szedett friss bogyóból lesz 1 kg száraz, kocsányaitól megtisztított áru.

Hatóanyag

A drog (Sambuci flos) izzasztó glikozidát, rutint, kevés illó olajat, quercetint, nyálkát, cukrot, cseranyagot, gyantát, kolint, szambunigrin kéksavglikozidát, emulzinenzimet A-provitamint tartalmaz tartalmaz. A bogyós drog (Sambuci fructus v. bacca) gyümölcssavakat, C-, C2-(I), és A-vitamint, cukrot, 3% cseranyagot, nyomokban illóolajat, valamint antociánfestékeket tartalmaz.

Felhasználás

Hörghurut, megfázás, influenza A-B, köhögés, rekedtség, cukorbetegség, székrekedés ellen.

Teája hűléses betegségekben használt lázcsillapító izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító és enyhe hashajtó hatású. Koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják. A bodzavirágtea sok embernek mindennapi reggeli vagy üdítőitala is, mert íze kellemes, még melegít is. A bodzavirág borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz.  A friss bogyóból készült lekvárt, kipréselt nedvet vagy a száraz termésből készült teát enyhe hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használják. A bogyókból bort és pálinkát is készítenek.

Figyelmeztetés

A bodza tartalmaz egy szambunigrin nevű vegyületet, mely mérgező, viszont ez a hő hatására lebomlik, ezért teaként történő fogyasztása veszélytelen. A bodza csökkenti a vércukorszintet, ezért használatakor óvatosan kell eljárni!