Borsfű

2015-04-04

Borsikafű, pereszlén, hurkafű,csombord. Saiureja hortensis L.

Az ajakosvirágúak (Lahiatae)családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk nagyban, de sok helyen házi kertekben is termesztett illatos, egyévesnövény. Szára 30—50 cm magas, elágazó, tövén alfásodó. Levelei szálas lándzsásak, 1—2 cm hosszúak, épszélűek. Virágai kicsinyek,egyoldalú füzérben állnak, pártáik fehérek vagy rózsásak; egész nyáron átnyúlnak. A növény virágos, leveles hajtásait kell learatni az alsó, eláfásodott szárak nélkül. Az áru jelentős részét pedig a szárakról lemorzsolt virágokból és levelekből kell előállítani. A frissen learatott anyagból 6—8 kg szükséges 1 kg száraz,lemorzsolt áru előállítására. A száras árut gyógynövényként, a lemorzsoltat pedig fűszerként használják.

Hatóanyag

A drog (Saturejae herba) 0,5—2% illóolajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot stb. tartalmaz.

A növény föld feletti része 1-2% illóolajat, je­lentős mennyiségű vasvegyületeket, cserzőanya­got, cukrot, tartalmaz. Illóolajának fő összetevői: 30-40% karvakrol, 20-30% cimol.

Felhasználás

Teáját alacsony vérnyomás, bélhurut, felfúvódás és köhögés ellen isszák. Ipari és háztartási fűszer. Illóolaját a konzerv- és a likőripar használja. Termesztése. Közép kötött, tápdús, kertszerűen előkészített talajba kell a magját március végén vagy április elején 40 cm sortávolságban és 1,5 cm mélyen elvetni, majd 15—20 cm távolságra egyelni. A növény föld feletti részét a legalsó elágazás alatt levágva kell betakarítani. Rendszerint második termést is ad. A borsfüvet árnyékos helyen kellően meg kell szárítani, majd 3—3,5 mm-es lyukbőségű rostán a szárakról a virágokat és a leveleket le kell morzsolni. A morzsolásnál átkerülő szártörektől az anyagot ismételt rostálással meg kell tisztítani. Kát.holdanként 4—5 q morzsolt anyag nyerhető.