Borvirág, Kerti borágó

2015-05-02

Uborkaszagú fű, borecs. Borago officinalis L. A Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk kertekben termesztett, né­ha elvadulva is előforduló, dúsan serteszőrös, egyéves fűszer- és dísznövény. Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozik. Szára egyenes, 50—70 cm magas, húsos. Levelei közül az alsók hosszú nyelűek, szés kerülékesek, ép szélűek, 5—15 cm hosszúak; a felsőbbek keskenyedők, ülők. Virágai égszínkékek, 2—3 cm szélesek, kunkorban állnak; május—júniusban nyílnak.

A borágó Kisázsiában, Dél-Európában és Afrikában őshonos. A világ több országában régóta termesztik, hazánkban csak az 1970-es évek végétől terjedt el. Főbb termőhelyei: Heves, Békés és Bács megyék. A drog iránti érdeklődéstől függően évente 150-250 hektáron történik a termesztés. A környező országok közül Jugoszlávia, Bulgária, Románia, Törökország termeszti.

Hatóanyag

A növény virágos, leveles hajtásai (Boraginis herba) adják a drogot. írosolajat, szaponint, gyantasavakat, cseranyagot, nyálkát, nyomokban illóolajat, pentozánt, hamujában pedig jelentős mennyiségben különböző ásványi sókat tartalmaz.

Viszonylag új gyógyszeripari nyersanyag a borágó termése és az abból kinyert zsírosolaj (23-30%), amelynek legfontosabb a 22-25% gammalinolénsav (gamma C-18/3),a 30-35% linolsav, 8-15% palmitinsav, összetevői 15-25% olajsav és 3-6% sztearinsav. A hajtás, illetve a levél nyálkát, szaponint, cseranyagot, nyomokban illóolajat és ásványi sókat tartalmaz.

Felhasználás

Teáját vizelethajtónak, vese- és hólyagbántalmak, valamint hasmenés ellen használják. Külsőleg toroköblítőként és kelések érlelésére borogatónak használják.

Zsírosolaja az érelmeszesedés megelőzésében (kezelésében) hatásos.

A borágómag zsírosolajában lévő gamma-linolénsav vérkoleszterinszint-csökkentő gyógyszerek és gyógykészítmények fontos alkotórésze. Zsíros olaját érrendszeri betegségek (főleg érelmeszesedés) megelőzésére használják. A kozmetikai iparban 8-lO éve alkalmazzák Hajtásdrogja a népi gyógyászatban vizelethajtó, hasmenésgátló, külsőleg toroköblítőnek és kelések borogatására használják. Egyes országokban, így hazánkban is fiatal leveleit és gyenge hajtásait mártások, savanyú főzelékek ízesítésére, savanyítandó uborka eltevéséhez használják fel, valamint salátaként is fogyasztják. A borágó a méhek kedvelt mézelő növénye.

Konyhafűszerként mártások és savanyú főzelékek ízesítésére, savanyítandó uborka eltevéséhez használják. Fiatal leveleiből salátát készítenek.

Csillag alakú virágait akkor hullatja el, amikor azok ehetővé válnak. Használhatjuk őket salátákba, savanyúság eltevésénél, de köretek és sütemények díszítésére, a legtöbb esetben szárítva is. Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz. Fiatal, zsenge levele apróra vágva gyenge ízű levesekhez, hideg italokhoz, krémsajtba, szendvicsek ízesítésére, mártásokhoz, salátákhoz és sószegény diétához alkalmas; azonban kis mennyiségű pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt májproblémák esetén ajánlatosabb kerülni a fogyasztását.

Kitűnő tulajdonságai főleg kalcium- kálium- és egyéb ásványi só-tartalmának köszönhetők. Flavonoidokat, alkaloidokat és némi illóolajat tartalmaz. Magjában sok a gamma-linolénsav: ez az értékes zsírsav csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét, gyógyszerek alkotórésze. Virágát fűszerként salátákba, köretek és sütemények díszítésére használják, akár szárítva is. Teának főzve jó vizelethajtó; főleg vese- és hólyagbántalmak esetén ajánlott.

A borágó leveleinek forrázata serkenti a stresszre reagáló mellékvesék működését, tehát alkalmazható például pánikbetegség esetén szorongás oldására. Borogatásként: Gyulladt bőrfelületre, toroköblítésre, naponta többször alkalmazható. Borágó olaj: A gyulladt és száraz bőr ápolására alkalmas. Borágó olajat a borágó (Borago officinalis) magjából vonják ki. Enyhíti a menstruációs panaszokat, a PMS-t, az endometriózist és a klimaxszal járó kellemetlenségeket. Jótékony hatással van a szív és érrendszeri panaszokra is.

Hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására is. A gyógynövényhagyomány a kék, csillag alakú borágó virágzatot még szíverősítőnek és hangulatjavítónak is javasolja. Itt jegyezném meg, hogy a borágó virág az ehető virágok közé tartozik – kiváló salátákba, teakeverékekbe, és különféle ételek, sütemények díszítésére is. Amennyiben valamilyen májproblémánk van, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét a borágó olaj szedéséről. A borágó olaj pyrrolidizin alkaloidokat tartalmazhat. Ezek ritkán, de okozhatnak enyhe májkárosodást.