Boswellia – Tömjénfa

2015-08-07

A Boswellia egy a szappanvirágúak rendjébe tartozó nemzetség. Ezen nemzetségbe tartozó növények illatos gyantát termelnek, melyek közös jellemzője, hogy gyulladáscsökkentők. A bibliai tömjént a Boswelia Sacra adta. Négy fő fajtát különböztetünk meg ezek a Boswellia Sacra, Boswellia Frereana, Boswellia Papyifera és a Boswellia Serrata. A különböző fajták eltérő minőségű gyantát termelnek.

Boswllia Serrata Indiában és a Punjab régióban őshonos növény, mely benyúlik egészen Pakisztán területére.  Ez a növény adja az indiai tömjént innen is a név indiai tömjénfa.

Hatóanyag

Boswellia-sav és más, pentaciklusos triterpén savak . A béta-boswellia-sav a fő alkotóelem.

   

  Felhasználás

  Ezt a növényt az ájurvédikus orvoslás során több száz éve használják arthritis kezelésére. Több vizsgálat igazolta, hogy a Boswillia kivonatok jótékony hatást gyakorolnak a csontizületekre, különösen a térdízületre. Pozitív hatását igazolták bizonyos krónikus gyulladásos betegségek esetén ideértve a reumás ízületi gyulladás, a bronchiális asztma, az osteoarthritis, a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegséget

  Béta-boswellia-sav, keto-béta-boswellia-sav és acetil-keto-béta boswellia-sav rákos betegeknél történő felhasználása jó eredményeket hozott, különösen az agydaganat, leukémia és vastagbél rák esetén.

  A tapasztalatok azt mutatják, hogy a boswellia savak csökkentik az asztma tüneteit. Ezt egy 1998-ban végzett kísérlet igazolt.

  Az 1970-es években német tudósok úgy találták, hogy a boswellia a nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel hasonló hatást fejt ki. Hatását azonban más úton fejti ki, így nem jelent veszélyt a gyomornyálkahártyára, mely a gyulladáscsökkentők fő mellékhatása. A boswellia mind az osteoarthritis, mind a rheumatoid arthritis esetében gátolja a gyulladást. További kutatások arról számoltak be, hogy a boswellin-sav szerepet játszhat a ízületi szövet leépülésének késleltetésében. Embereken és kutyákon végzett vizsgálatok alapján a boswellia átlagosan két héten belül javulást hozott a fájdalom, ízületi merevség tekintetében