Hegyi árnika

2015-06-25

A hegyi árnika vagy egyszerűen csak árnika (Arnica montana) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj. Az árnika nemzetségnek közel harminc faja közül csak kettő él Európában; ezek közül az egyik a hegyi árnika, Európa, Ázsia és Észak-Amerika magasabb hegyvidékeinek gyógynövénye. Magyarországon védett, bár 1999-re kipusztult. Újabban szaporításával és a természetes élőhelyére való visszatelepítésével Markovics Tibor foglalkozik. Diószegi Sámuelnél kappanőr, Tompa Mihálynál árnyékfű, Benkőnél olasz utifű, Horvátországban az anyagyökeret a nép is Aster montanus-nak nevezi. Népies nevei: angyalital, anyagyökér, kappanfű, máriafű, olaszútifű, angyalital-gyökér, Szent János virága, lúgfű, máriafű, luciánfű, hájvirág.

Gyűjtés

Drogként szárított virágzatát (Arnicae flos), virágzó hajtását (Arnicae herba) és gyöktörzsét (Arnicae rhizoma) alkalmazzák Drogja a Ph.Hg. VII-ben nem, de számos európai ország gyógyszerkönyvében hivatalos (Ph.Helv. VII., DAB 9, ÖAB, ESCOP). Az Arnica montana drogjaival azonos értékű drogot szolgáltat az Arnica chamissonis és az Arnica chamissonis subsp. foliosa.

Egész Európában honos. Főleg hegyvidékeken, havasi réteken fordul elő, de megtalálható Észak-Európa sík területein is. Magyarországon csak az Alpok alján és az Őrségben fordul elő. Igen ritka, védett növényünk. Gyűjtése tilos!

Hatóanyag

A virágzat 0,4-0,6% flavonoidot tartalmaz, asztragalin, izokvercitrin, luteolin-7-glikozid fő komponensekkel.  Illóolaj-tartalma 0,2-0,3%, melynek fő összetevői az azulén, és a timol. Tartalmaz még 0,4% amicin keserűanyagot és 0,1-0,2%-ban szeszkviterpén laktonokat A herba főként illóolajat és cseranyagot tartalmaz. A gyöktörzs illóolaj-tartalma 0,5-2,3%. Főbb komponensei a timolhidrokinon-dimetiléterfloro-izovajsavészter, floro-metilészter stb. Tartalmaz még amicint, 2-3% cseranyagot, gyantát, szervessavakat és 9-12% inulint.

Felhasználás

Belsőleg alkalmazva fokozza a szívverő- és perctérfogatát, javítja a koronáriakeringést és csökkenti a perifériás ellenállást, azonban könnyen túladagolható. Ilyenkor szapora szívverést, szívtáji panaszokat, légszomjat okoz. Enyhe immunstimuláns hatását is igazolták Külsőleg javítja a kezelt terület vérellátását, gyulladáscsökkentő és hámképződést segítő hatású. Belsőleg kombinációs készítmények alkotórészeként keringési panaszok esetén alkalmazzák. Pontos adagolására ügyelni kell. Külsőleg reumás fájdalmak elleni bedőrzsölő szerek alkotórésze. Száj- és toroköblögető szer készül belőle. Sebek, furunkulusok kezelésére is használják. Alkalmazását korlátozza, hogy allergiás tüneteket válthat ki. A likőripar is felhasználja, főként vermutok ízesítésére.