Medvehagyma

2015-06-08
Aliium ursinum L.

Aliium ursinum L. • Medvehagyma  Évelő növény (G), hosszúkás, tojásdad alakú (8-12 cm hosszú, 1-2 cm széles) hagymájával telel át. A hagyma buroklevelei fehérek. Egy tövön belül a számos ki- sebb-nagyobb hagyma szorosan egymás mellett helyezkedik el. Növényenként többnyire két, hosszú nyelű 5-20 cm hosszú, az elliptikustól a széles lándzsásig változó alakú 2-5 cm széles tőlevél fejlődik ki, amelyek kopaszok, fényes felületűek. Szára termőhelytől ftiggően l 0–40 cm magas. Ernyős virágzatában a zöldes vagy sárgásfe- hér virágok április-májusban nyílnak. Termése toktermés, sok 3-5 mm átmérőjű fekete maggal. A mag nehezen csírázik, több évig elfekszik. Árnyékot kedvelő, termékeny mulltalajt jelző növény. Üde talajú bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemző típusalkotó növénye. Főként a Dunántúli-középhegység- ben és a Dunántúlon tömeges állományokban található.

Gyűjtés

április-május

Tömeges előfordulási helyein tavasszal a föld feletti virágzó leveles hajtásait virágzás elején sarlóval gyűjtik.

Hatóanyag

Fő hatóanyaga – hasonlóan a fokhagymáéhoz – a kéntartalmú alliin. A friss növény illóolaj-tartalma 0,007%. Tartalmaz még flavonoid-glikozidokat. C-vitamint és kimutatták nyomokban a prosztaglandin A, B és F jelenlétét. Termése 18,8% zsírosolajat és 21,4% fehérjét tartalmaz.

Felhasználás

Hasonlít a fokhagymáéhoz. A legújabb kutatások szerint a koleszterol-bioszintézist csökkenti. Antibiotikus hatását is kimutatták. Magas vérnyomás, érelmeszesedés ellen használják. A népi gyógyászatban forrázatát bélfertőtlenítő hatása miatt hasmenés, bélhurut és emésztési zavarok esetén alkalmazzák. Frissen, fűszerként is fogyasztható, levesek, saláták ízesítésére. Túlada- goláskor izgatja a gyomrot.