Neem-fa (Azadirachta indica)

2015-11-27

Neem fa

Azadirachta indica, más néven Neem, Neem fa, és az indiai Lilac egy fa, mely a mahagóni családba tartozik.  Akár 200 évig is élhet. Őshonos Indiában és az indiai szubkontinensen, beleértve Nepál, Pakisztán, Banglades és Srí Lanka. A neem-fát jellemzően a trópusi és fél-trópusi régiókban termesztik, Irán déli részén is megtalálható. A neem-olaj a növény gyümölcséből, magjából nyerhető ki. Mára már Afrikában, Amerikában és Ausztráliában is megtalálható, termesztése egyre nagyobb területeken folyik. Fásszárú növény. Törzse egyenes, hengeres. Gyors növekedésű, mely elérheti akár a 15-20 méteres magasságot, de létezik olyan példány mely 35-40 méter magas.

Levelei egyszerűek, lándzsásak, állásuk keresztben átellenes. A levelek válla keskenyedő, csúcsa kihegyesedő. Szélük ép, színük sötét zöld. A levélnyél rövid. Örökzöld. Termése hengeres alakú vagy ovális alakú csonthéjas, zöld színű. A termés sima olajbogyó-szerű csonthéjas gyümölcs, mely változó alakú, hosszúkás ovális. Az érett termés 1,4-28 cm átmérőjű.

A neem fa híres szárazságtűrő képességéről. Akár sivatagos részen is megél ahol az éves csapadékmennyiség 400 mm alatt van, de ebben az esetben fontos, hogy a talajvíz szintje viszonylag magas legyen. A neem fa nem válogatós a talajok között, legjobban a jó vízelvezetésű homokos talajt szereti. Egy tipikus trópusi szubtrópusi fa, az éves középhőmérsékletnek 21-32  ° C fok körül kell lennie. 4 ° C fok alatti hőmérsékletet nem tűri. Mivel jó szárazságtűrő, ezért gyakran ültetik száraz területekre, hogy a homokot megkösse.

Közel-keleten és Nyugat-Afrikában gyomnövényként tartják számon, mivel annyira elterjedt. Ausztrália bizonyos területén B és C kategóriás gyomként tartják számon és megtiltották a növény szaporítását. Tilos vásárolni, eladni vagy szállítani neem fa növényeket vagy magvakat.  Ausztráliába 1940-es években telepítették be az északi területekre, hogy árnyékot nyújtsanak a szarvasmarháknak. Jelenleg az egész szavannán elterjed.

Indiában a neem fa leveleit zöldségként fogyasztják az étel neve Veppampoo Charu . Nyugat-Bengália részén a fiatal neem leveleket padlizsánnal együtt fogyasztják. Dékelet-Ázsiában Kabomodzsában   a neem fa leveleit zöldségként fogyasztják a helyi neve  aka sdov,  Laosz területén  kadao, Thaiföldön Sadao vagy sdao, Mianmar területén Tmara, Vietnámban Sau Dau. Enyhén főzve az íze nagyon keserű, melyet nem mindenki kedvel. Ecetes neem levelek paradicsommal és halkrém mártással kész étel Mianmarban

Indiában évezredek óta használják a neem fát gyógyhatása miatt.   Elsősorban féreghatjóként, gombaölőként, diabétesz, cukorbetegség, bakteriális fertőzés, vírusfertőzés esetén. Gyakran alkalmazták fogamzásgátlóként és nyugtató szerként.

A görög-arab orvostudomány különösen bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) esetén javasolja a neemfa olaj használatát. Továbbá használják az egészséges haj kezelésére (korpa, tetű), májfunkció javítására, méregtelenítésre és vércukorszint egyensúly helyreállítására.  

Gyakran használják fürdővízben pár levelet téve, mely segít megszabadulni minden mikroorganizmustól. Ülőfürdőként használva fehérfolyás ellen is hatékony. Bármilyen nemű fertőzést képes megszüntetni. Égések vágások, sebek, fekélyek esetén a leghatékonyabb gyógynövény.

A neem használata felnőttek részére rövid távon biztonságos, azonban hosszú távú használata károsíthatja a veséket. Kisgyermekeknél a neem olaj mérgező és akár halálos is lehet. Bánjunk vele óvatosan, mert okozhat vetélést, és alacsony vércukorszintet.

Féreghajtóként és gombaölő szerek alkotóeleme a neem fa, melyre a vegyészek felfigyeltek. A növényben azonosításra került a nimbin, nimbinin mely az antibakteriális hatásért felelős.  Hatóanyagai a flavonoidok, triterpén-származékok, karotinoidok, szerves savak, ásványi anyagok. Legfontosabb vegyületének az azadirachtint tekintik, ami sok készítménynek (pl. rovarok elleni növényvédőszernek) a hatóanyaga.

Számos gyógyhatásai között a leglényegesebbek: lázcsillapító, fertőtlenítő, bőr- és vértisztító, krónikus malária és alloxán-típusú diabetes mellitus kezelésére alkalmas, fogamzásgátló hatás. Állatokon rovarélősködők ellen, és féregtelenítésre is használják. A neem-kivonatok az ökológiai(bio)-gazdálkodásban is engedélyezett növényvédő szerek, melyeket rovar-,fonálféreg kártétel valamint baktériumos-, vírusos és gombás betegségek ellen használnak.

A levél antimikrobiális, antioxidáns, bőrtápláló, bőrnyugtató, fekélyellenes; a termések és a magvak féreghajtók, illetve a rovarok szaporodási ciklusára kedvezőtlenül hatók; a magolaj antibakteriális, gyulladás- és fájdalomcsillapító; a kéreg fertőtlenítő, összehúzó és tonizáló hatású.

A magolajat külsőleg reumás ízületi gyulladás, zúzódás és rándulás, rheumatoid arthritis, köszvény, osteoarthritis, derékfájás külsőleg sejtregeneráló, bőrtápláló, bőr vízmegtartó képességét és rugalmasságát fokozó kozmetikai készítmények alkotórészeként; a levélkivonatot bőrfertőtlenítő és gyulladt bőr ápolására alkalmas összetételekben, sebgyógyulást elősegítő készítményekben, valamint fog- és szájápoló készítmények hatóanyagaként; a kérget — ami elsőrendű és hagyományosan alkalmazott fogápolószer — fogkrémek- és szájápolószerek fontos összetevőjeként.

Az indiaiak szent növénye, rengeteg alkalmazása ismert a népi gyógyászatban. Manapság egyre több kozmetikai készítményben találkozhatunk vele. Növényvédőszerként való alkalmazása is terjedőben van.