Sárga tárnics

2015-08-13

Gyakrabban használt magyar neve orvosi tárnics.Gentianales (enciánvirágúak) tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a Gentianaceae (tárnicsfélék) családjába tartozó faj. Robusztus termetű, évelő lágyszárú (H) növény. Vastag (5-10 cm átm.) gyöktörzse van, amely mintegy l m hosszú és 3-6 cm vastag gyökérágban folytatódik. Ezek kívül sárgásbarna színűek, belül sárga árnyalatúak A növény élettartamát 40-60 évre becsülik, amelyből az első l 0-20 évben csak tőleveleket viselő meddő hajtások fejlődnek. Megfigyelések szerint a termesztett, magról vetett állományban már a 3. évtől lehet találni virágzó példányokat. A tőlevelek kb. 30 cm hosszúak, nyelesek, a lemez elliptikus, ívelten erezett és ép szélű. A virágos hajtás 1-1,5 m-re nő meg a július-augusztusi virágzásig, több fejű rizómából több hajtás szerveződik. A levelek keresztben átellenesek és tövüknél a hüvelyes levélalapjuk összenő. A felső, csónakszerűen szerveződött levélpárok hónaljában álörvös csomóban találhatók a sárga virágai. A csésze és a párta is forrt, a párta rövid csövű, a hegyes csúcsú cimpák csaknem végig hasadtak és felső oldalukon barna foltokat is viselnek. Termése két kopácsú szeptieid tok, benne 4 mm-es hártyás szegélyű magvakkal. 1200-2000 m-es tengerszint feletti térségek, sziklás gyepek növénye. Európai flóraelem.

A Keleti-Kárpátokban és a horvátországi Velebitekben is honos, de országhatárainkon belül nem fordul elő, csak egyéb Centiana fajokkal (G. cruciata, G. pneumonanthe, G. asclepiadea) találkozhatunk.

Gyűjtés

Gyökere és gyöktörzse szolgáltatja a drogot, ami Genlianae radix et rhizoma néven ismert.

Hatóanyag

Gyökérzete szekoiridoid keserűanyagokat, így a genciopikrint (kb. 2,5%) és amarogentint (0,05%) stb., továbbá kevés cseranyagot, flavonoidokat tartalmaz. Az amarogentin a legkeserűbb természetes vegyületek egyike, íze 58 milliós hígításban is érezhető.

Felhasználás

Az  amarogentin keserüanyag étvágygerjesztő hatása igazolt. Étvágyjavító porok és tinktúrák alkotórésze, étkezés előtt 25-30 perccel kell bevenni. Ajánlják felnőttek emésztési zavaraira, főként a gyomor hipoaciditása esetében. Gyári készítménye a ‘Sinupret’ cseppek. A likőripar is kiterjedten hasznosítja.