Orvosi tisztesfű

2015-03-26

Betonikafű, orvosi tisztesfű. Stachys officinalis Trev. (Betonica officinalÍ8 L.)

Erdei tisztásokon, cserjésekben, hegyi réteken élő, évelő növény. Szára egyenes, 50—70 om magas, egyszerű, négyszögletű, gyérlevelű, szőrös.Tölevelei hosszúnyelűek, lemezük 20 cm hosszú, hosszas tojásdadok, csipkésen fogasszélűek, borzasszőrűek. A 8zárlevelek kisebbek, a felsők ülők. A virágok bíborvörösek, a szár végén 5—10 cm hosszú tömör fürtben csoportosulnak; júliustól őszig nyílnak.

Az ókorban ez a növény fontosabb volt mint a ruha. Úgy tartották hogy 47 betegséget képes gyógyítani. Angliában fejfájásra és idegi eredetű problémákra alkalmazták.

Gyűjtés

A növény virágzó hajtásait kell gyűjteni júliusban a tőlevelek hozzászedésével. Kb. 4 kg frissen gyűjtött anyagból kapunk 1 kg szárazat.

Hatóanyag
A drog (Betonicae herba) cseranyagot, kovasavat, szaponint, kolint, keserűanyagot, egy glikozidát, kevés illóolajat stb. tartalmaz.

Tannis , phenylethanoid glikozidok (Acetoside, Campneoside II, Forsythoside B, Leucosceptoside B. Betonyosides AF)  és az alkaloidok (Stachydrine és Bentonicide)

Felhasználás

Teáját asztmás és hurutos, hólyag, vesebántalmak esetén használják. A népi gyógyászatban epilepszia ellen is alkalmazzák.  Más gyógynövényekkel kombinálva alkalmazzák még stressz, idegesség, szorongás, fejfájás, felszültség ellen.

Figyelmeztetések

A tisztesfű hatással lehet a vérnyomásra, ezért az alacsony vérnyomásban szenvedőknél használata elővigyázatosságot igényel. Tervezett műtét előtt 2 héttel a fogyasztását ajánlott abbahagyni! Terhesség és szoptatás alatt fogyasztása nem ajánlott.