Vadgesztenye

2015-06-03
Lógesztenye, bokrétafa. Aesculus hippocastanum L.

Lógesztenye, bokrétafa. Aesculus hippocastanum L.  A vadgesztenyefélék (Hippocastanaceae) családjába tar­ tozó, parkokban, fasorokban,. temetőkben sokfelé ültetett díszfa. A fa nagy bugában álló, fehér vagy pirosas virágai (Hippo- castani flos), az öt—hét levélkéjű, tenyeresen összetett levelei (Hippocastani folium), valamint a tüskés tokterméséből kifej­ tett, vörösesbarna, vékony, de szívós, nagy festék- és csersav-tartalmú héjú magjai (Hippocastani semen), újabban pedig a fa kérge (Hippocastani cortex) szolgáltatják a drogokat.

Hatóanyag

A virágdrog kampferol ramnoglikozidát, rutint, izokvercitrin flavonglikozidát, cseranyagot, kolint, purinszármazékokat és szaponint tartalmaz.

A levéldrog tartalmaz: eszkuletint, eszkulint, fraxin glikozi- dát, C-vitamint, kvercitrint, kolint, kevés szaponint, purin­ származékokat (adenozin, adenin, guanin).

A magdrog tartalmaz: 10—30% eszcint, szaponint, 40—60% keményítőt, 9% cukrot, 8—10% fehérjét, 2% katekin-cser- savat, kolint, purinszármazékokat, 5% oleíntartalmú zsíros olajat, flavonokat, kolint, B-, C-, K-vitamint.

Felhasználás

Hatása összehúzó, erősítő, gyomor- és bélgörcsoldó, trombózist megelőző. Házi szerként bél­hurut, belső vérzések ellen; külsőleg pedig pattanásos arcbőr kezelésére mosdóvíz gyanánt használják. A külföldi eredetű Hamamelisz (gyűrűfa) cserje levelének — kozmetikai arcvizek készítésére — pótlésára alkalmas.  Készítményei az erek átbocsátóképességét csökkentik (eszcinhatás), az érrendszert erősítik, trombózist, lábszárfekélyt, a visszérgyulladast gyógyítják, a véralvadást lassítják, enyhítik a fájdalmas havi vérzést, megszüntetik- a sérülések utáni, vala­ mint az agy- és tüdővizenyőt stb. A vadgesztenyefa kérgéből előállított eszkvlin kumarinszár- mazékot napozó, fényvédő kenőcsök és krémek, napolajak ké­ szítésére használják. A készítmények az ártalmas ultraviola sugarakat elnyelik. A szaponintartalmától megfosztott magot állatok takarmá­ nyozására fel lehet használni. A magot házi szerként finom kelmék mosására is használják. Előállítható a magból étkezésre is alkalmas zsírosolaj, alkohol, cserzőanyag és ragasztóanyag (dextrin) is.