Diófa

Kulcsos dió. Juglans regia L. Diófafélék (Juglandaceae). A diófa egyike azoknak az értékes növényeknek, amelynek minden részét hasznosítjuk. Nem csupán a termése és a fája hasznos, hanem a levele (Juglandis folium), a termésének külső, húsos burka (Juglandis nucis pericarpium), valamint a termésben levő kemény hártyás képződmény: a „közfal” (Juglandis nucis dissepimentum) is. Levélzetének egy részét le lehet szedni akkor, amikor a termések kb. fele nagyságukat már elérték. Természetesen gondosan kell szedni a leveleket a zöld termések, valamint a faágak megóvásával. Csakis a fáról gyűjtött ép, egészséges levelek értékesíthetők, mégpedig a közös levélgerincről „szárról” lefosztva. A levelet szellős padláson, 1—2 ujjnyi vékony rétegben elhintve kell megszárítani. A vastagabb rétegben terített anyag, különösen, ha időnként még át sem forgatják, megbarnul és értéktelenné válik. Beszáradási aránya kb. 4:1.

A levéldrog 5% csersavat, galluszsavat, ellagsavat, inozitot, kevés illóolajat, juglon keserűanyagot, juglandin alkaloidát, színanyagot, kevés C-vitamint stb. tartalmaz.

Teáját gyomor-bélhurut, hajhullás, magas vérnyomás, bélférgek ellen, továbbá vértisztítónak, étvágyjavítónak isszák. Gyakori a hüvelyhurut fehér folyás elleni teakeverékekben. Forrázatát külsőleg bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására, aranyérbántalmakban ülőfürdőként, torokgyulladás ellen pedig gargarizálónak használják. Bőrkiütések ellen fürdőket is készítenek a diólevélből. Ajánlják borogatóként szemgyulladás és hályogképződés ellen is. A likőripar is alkalmazza. A diótermés külső húsos burokját, a diókopácsot diószüretkor össze kell gyűjteni, és vékony rétegben, akár napra is megszárításra kiteríteni. A már esetleg megromlott, megpenészedett vagy megfeketedett részeket az anyagból gondosan, ki kell válogatni. Beszáradási aránya 4—5:1. A diókopács drogja hidrojuglonglikozidát, juglon-aglukont, csersavat (az éretlen zöldben többet), C-vitamint stb. tartalmaz. Főzetét belsőleg izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság ellen használják. Barna fapácot és olívaolajban kifőzve pedig hajkenőt is készítenek belőle, amelyet „dióolajként” árusítanak.