Gurmar (Gymnema sylvestre)

2015-11-26


gurmar-gymnema sylvestere

Gymnema sylvestre (gurmar) egy fás, sűrű levelű, szőlőhöz hasonló kúszónövény, amely trópusi erdőkben Közép-és Dél-Indiában és Sri Lankán honos. A növényt világszerte ismerik és használják hagyományos gyógyítás során, köztük Ausztráliában, Japánban és Vietnámban is. Ez a növény a cukor rombolójaként ismert, mert az ősi időkben az áyurvédikus orvosok megfigyelték, hogy ha a gymnema levelét fogyasztják, az elnyomja a cukor ízét. Ennek a felfedezésnek köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és természetes vércukorcsökkentőként újra alkalmazzák.

A növény  számos hatóanyagot tartalmaz, beleértve a triterpének, amelyek lehetnek farmakológiai tulajdonságai. A növényben lévő  szaponinok olyan hatással vannak, melyek elnyomják az édes ízt. A a növényben lévő gimneminsav normalizálja a vércukor szintet. Ez az anyag képes gátolni a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így a cukorbetegség kezelésében és fogyókúrák kiegészítőjeként is kitűnően használható. Csökkenti a szénhidrát utáni vágyat és az éhségérzetet is.

A hindi szó Gur-mar  (Madhunaashini szanszkrit, Chakkarakolli a Malayalam, Podapatri telugu), szó szerint azt jelenti cukor romboló. Gymnema fontos szerepet játszott a hagyományos ájurvédikus gyógyászatban évszázadokon keresztül. Alkalmazása  elsősorban a cukorbetegség kezelésére korlátozódott, mivel megváltoztatta a vércukorszintet. Már 1930-ban folytak vizsgálatok a növénnyel kapcsolatosan. A növény leveleit használják gyomor betegség, székrekedés, vízvisszatartás és  máj betegség esetén. A virágok, levelek, és a gyümölcsök vérnyomás és szívritmus szabályozására használták. A levelek rágása során nem érezzük az édes ízt, ezért hindi neve a gurmar vagyis cukor romboló. Elnyomja az édes ételek ízét, és így a vágyat is ezen ételek után csökkenti a cukor anyagcseréjét: megakadályozza, hogy a belek az emésztés folyamán elnyeljék a cukormolekulákat.

Segít beállítani a vér normál cukorszintjét. Szabályozza a testsúlyt Irányítja és szabályozza a cukor iránti sóvárgás mértékét. A gymnema cukorfogyasztás közben csökkenti annak ízét. Elősegíti az egészséges koleszterinszintet.

Kutatások kimutatták, hogy a gymnema megduplázhatja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek mennyiségét, és normálisra állíthatja vissza a vércukorszintet. Az 1-es típusú diabéteszes páciensekkel végzett kutatások kimutatták, hogy a gymnema növeli az inzulin hatékonyságát. Egy speciális kutatás során pedig azok, akik gymnema levél kivonatát szedték néhány hónapig, kevesebb inzulinra szorultak. Akiknek 2-es típusú diabéteszük volt (nem inzulinfüggő diabétesz), a gymnemalevél kivonat javította a vércukorszintjüket, és kevesebb gyógyszerre szorultak.

A Gymnema sylvestre, más néven gurmar leveleinek elfogyasztása után a nyelv ízlelőbimbói elzsibbadnak, így nem érzünk sem édes, sem keserű ízt.

A cukorháztartásra gyakorolt kedvező hatása mellett a Gymnema sylvestre (gimneminsav) étvágycsökkentő és a szénhidrát felszívódását gátló, így a szénhidrát anyagcserét szabályozó hatásáról is ismert.