Angyalfű

2015-02-16

Angyalgyökér, orvosi angyélika. Angelica archangelica L.
(Archangelica officinalis Hoffm.) Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozó, Európa magasabb hegyvidékein, alhavasi tájain honos, nálunk is termesztett, minden részében felhasználható, illatos kétéves növény. Az első évben csupán szárnyalt dús tőlevélzete fejlődik; a második évben jelenik meg erőteljes szára, amely gyakran 2 méternél is magasabb, egyenes, csöves, a tetején elágazó. Szárlevelei közül az alsók két-három arasznyi hosszúak, széles, tojás kerületűek,kétszer,háromszor szárnyaltak;alapjuk hüvelyszerű,felfúvódott.A szár felsőbb levelei kisebbedők. A levélkék hosszúkás tojásdadok, 5—15 cm hosszúak, kétszer fűrészelt élűek, a végső levélke karéjos vagy hasogatott. Virágzata gömb alakú, 20—40 cm átmérőjű, 20—40 sugarú, sárgászöld virágú összetett ernyő; az ernyőcskék sokvirágúak. Gallérka levelek az ernyőcskék tövében vannak. Gyökere az első évben répaszerű, egy-két ujjnyi vastag;a második évben a gyökértörzs kisebb ökölnyire is fejlődik, ebből több, kisujjnyi vastag, 10—30 cm hosszú járulékos gyökér ered. A gyökérzet kívül szürkésbarna, belül szennyesfehér színű, kellemes, jellemző szagú, csípős, fűszeres, kesernyés ízű. Kettöskaszat termése 6—8 mm hosszú, elliptikus, lapos, kopasz, könynyű, fakósárga színű, a résztermés hátán három kiálló borda van, szélein szárnyasán szegélyes.

Gyűjtési idő:

A növény május—júniusban virágzik; termése augusztusban érik. Drog előállítására felhasználható részei: az első év őszén vagy a második év tavaszán kiásott gyökérzete (Angelicae rhizoma et radix), a levél (Angelicae folium), valamint a termése (Angelicae fructus). március, április, május, augusztus, szeptember, október, november

Száradás:

A gyökérzet kb. 5:1, a levél 6:1, a termés pedig 2:1 arányban szárad be.

Hatóanyag:

Az angelika gyökere (0,5-1,0%) és száraz levele (0,2-0,4%), érett termése (0,6-1,5%)illóolajat (alfa és béta-pinén, alfa és béta-fellandren, mircen,limonen fő komponensekkel), kumarinokat, furanokumarinokat(pl.umbelliferon), valamint kísérőanyagként angelikasavat, angelicint, gyantát, keserűanyagot, cseranyagot, 23% különféle cukrot, pektitnt, keményítőt tartalmaz.

Felhasználása:

Használják teakeverékben:étvágyjavító, emésztést serkentő, vizelethajtó, vértisztító, szélhajtó, nyálkaoldó, idegerősítő, izzasztó, felfúvódást szüntető szerként, továbbá gyomor- és epebántalmak ellen. Szeszes kivonatát reuma elleni bedörzsölőkhöz adják. A szesziparban a gyomorkeserű likőrök készítésénél gyakran alkalmazott alkotórész. Illóolajat is állítanak elő a drogból, amelyet a likőr-, az illatszer- és a cukorkaipar használ fel.Az angyalgyökérdrogot jól megszárítva, raktári rovarkártevők ellen védve kell tárolni.

A levéldrog kb. 0,1% illóolajat, keserűanyagot, cseranyagot stb. tartalmaz,. Használják fűszerül, vizelethajtó és erősítő teák készítésére. Az északi országokban a fiatal leveleket salátának és főzeléknek elkészítve is fogyasztják. Húsos levélnyelét pedig cukrozottan csemegézik. Az idősebb leveleket takarmányozzák, mert tej szaporító hatása is ismert. A termését étvágyjavító, vizelethajtó, gyomor- és bélhurut, epe- és idegbántalom elleni teához keverik. A drogot a likőripar is használja. Az illóolajat, a likőriparon kívül, az illatszer-, a kozmetikai és a cukoripar is alkalmazza.