Levendula

2015-06-02
Levendula, Lavandula qfficinalis Ghaix

Francia levendula. Lavandula qfficinalis Ghaix. (Lavandula vera D. C.) Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, a Földközi­ tenger mellékéről származó, nálunk is nagyban termesztett fél­ cserje illatos virágait üde nyílásukkor a szárakról lefosztják és gondosan megszárítják.

Hatóanyag

A drog (Lavandulae flos) kb.1% illóolajat, csersavat, keserűanyagot stb. tartalmaz.

Felhasználás

Teája idegnyugtató, görcsoldó és étvágyjavító hatású. A virágból előállított illóolajat főként illatszerek készítésére használják. Az „angol” levendula néven termesztett hibrid levendula (Lavandula intermedia Em.) illóolaja kisebb értékű. Szára fél méternél magasabbra is megnő, elágazó. A levelek hosszúkás szálasak vagy lándzsásak, 2—3 cm-esek, szélük hátragöngyölődött, alul eleinte szürkén molyhosak, később zöldek. A virágok szaggatott vékony álfüzérben állnak. A párta ibolyakék (halványabb vagy sötétebb); a csésze liláskék.

Termesztése

Talajban nem válogatós, sőt extrém területek betelepítésére is alkal­mas. A francia levendula magról, az angol dugványról szaporítható, mivel ez hibridnövény, magot nem érlel. A magot a csíráztatás elősegítésére vetés előtt fagyasztani kell. A magokat ősszel szabadágyba vetik, 15—20 cm-es sorokban. Tavasszal, 4—5 leveles korukban a palántákat erősítés céljából 20—30 cm-es sorokban, 8—10 cm-es távolságokban áttűzdelik. A növénykéket 15 cm-es korukban 10 cm-re visszavágják, hogy jobban bokro­ sodjanak. Amikor a növények arasznyira megnőttek, végleges helyükre 100 X 100 cm sor- és tőtávolságokban kiültetik. A 4—5 éves levendula-kultúrából 3—5 q morzsolt, száraz virág nyerhető.