Libatop

2015-06-02
Libatop, Chenopodium ambrosioides L

Libatop Mirrhafű, mexikói tea. Chenopodium ambrosioides L. A libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó, nálunk vadon nem termő, termesztett, egyéves, illatos növény.

Hatóanyag

Virágos, leveles hajtásai (Chenopodii herba) 1—3% (kevés aszkaridol-•tartalmú) illóolajat és szaponinokat tartalmaznak.

Felhasználás

A drog teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó hatású, Óvatosan használandó, mert az erős hatású drogok közé tartozik.

Intenzív bélféregűző hatásáért a Chenopodium ambrosioides vat. anthelminticum változatát termesztjük. Ennek a drogjából nem készítenek teát mert mérgező; a friss növényből előállított illóolajat használja fel a gyógyszeripar bélféregűző gyógyszerek készítésére. Az illóolaj 60—80% asz- karidolt tartalmaz. A latin-amerikaiak a libatopfű illóolaját zsírosolajjal keverve az állatok rühössége el­leni bedörzsölőszernek használják. Ugyan­ ezzel a szerrel bedörzsölt állatokat a bögöly legyek is elkerülik.

A féregűző libatop egynyári vagy évelő növény. Szára pirosan befuttatott, levelei az előbbinél keményebbek, kissé fénylők, mélyebben fűrészfogasak. Virágzata tömött, levéltelen füzér. Magját az elvetés előtt burokjából kidörzsölik. Mérgező illóolaja állatgyógyászati bél­ féregűző. A felszívódás meggátlására ricinusolajjal adják. Más hashajtót nem szabad egyidejűleg használni