Macskagyökér

2015-06-02
Macskagyökér, Valeriana officinalis

Macskagyökér. Valeriána officinalis L.  A macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozó, nyirkos, lápos réteken előforduló, de erdőkben, szakadékos, partos helyeken is megtermő, évelő növény. Gyökértörzse 3—5 cm hosszú, egészen kisujjnyi vastag; belőle számos, 10—15 cm hosszú, 2—3 mm vastag, rostos gyökér ered. A gyökérzet szaga átható, nem kellemes, jellemző. Szára egye­ nes, gyakran 1 m-nél is magasabb, barázdás, csö­ves, a virágzatban elágazó. Levelei keresztben átellenesek, szárnyasán összetettek, az alsók hosszú nyelűek, a felsők ülők. A levél­ kék lándzsásak vagy elliptikusak, durván fogazottak. Virágzata a szár tete­ jén szétterülten, erősen elá­gazó, dús virágú bogernyő. A virágok aprók, fehérek vagy rózsásak, enyhe, kellemes illatúak. Termése tojásdad, lapos makkocska; május—júniusban virágzik.

Gyűjtés

október-április

Gyűjtendő a növény gyökérzete. A gyökértörzsekről a szár és levélcsonkokat is maradéktalanul el kell távolítani. Kb. 5 kg friss anyagból lesz 1 kg száraz áru.

Hatóanyag

A drog (Valeriánáé radix) 0,1—1% (valerianasav-tartalmú) illóolajat, alkaloidákat, szerves savakat, cukrot, keményítőt, csersavat, gyantát stb. tartalmaz.

Felhasználás

Idegcsillapító, nyugtató és enyhe altató hatású teakeverékek elmaradhatatlan alkotórésze. Hasonló célú gyógyszerkészítmények előállításánál is alkalmazzák. A gyökeret macskáktól elzárható helyen kell megszárítani, mert a szagát kedvelik, a kiterített anyagban hancúrozva, be is szennyezik. A macskagyökérdrog iránt egyre fokozottabb ér­ deklődés mutatkozik, ezért a növényt már termesztjük.

Termesztése

A macskagyökér mérsékelten nyirkos, lazább, humuszos talajt igényel. A magokat tavasszal szabadágyban elvetik, majd ősszel a palántákat 50×30 cm sor-, illetve tő- távolságban állandó helyükre kiültetik. Jól megmunkált, gyom­ mentes talajon helybenvetéssel is jól szokott sikerülni. A gyökerek fejlődése érdekében a tavasszal megjelenő virágszárakat, valamint később a lombozat felsőbb részét is célszerű vissza­ vágni. A gyökereket kitermelésükkor azonnal meg kell mosni, mert megszáradásuk után a gyökerek közül a talajt már igen körülményes volna eltávolítani. Terméshozam: 4—6 q száraz gyökéráru kat. holdanként.